Krizanteme obitelji Zvijerac

Ovih dana cvjećari imaju pune ruke posla jer je blagdan Svih svetih nezamisliv bez krizantema, cvjetne kraljice jeseni. Mnoga groblja na vinkovačkom području ukrasit će krizanteme obitelji Zvijerac iz Ivankova koji ih s puno ljubavi uzgajaju već godinama.

Prekrasne žute i bijele krizanteme omiljeno su svijeće supružnika Franje i Zdenke iz Ivankova. I zato ih više od desetljeća proizvode i prodaju.

Krenuli smo s cvijećem prvo smo otvorili cvjećarnicu i onda je to išlo sa cvjećarnice smo prešli na proizvodnju povrtnica ljetnica i onda kasnije smo krenuli sa krizantemama, kaže Zdenka Zvijerac.

Raskošno cvijeće simbol je vječnoga života, ali i prolaznosti i smrti. Voli zimu i mraz i zato grobove voljenih mogu krasiti sve do Božića.

Kod nas je to biljka žalosti ljudi ju nose na groblje, no recimo Kinezima i Japancima je to biljka radosti, oni nju nose za poklone i rođendane, njima je simbol ljubavi, kaže Zdenka.

Ova jesen krizantemama je pretopla jer vole hladnoću i jako dobro podnose jutarnji mraz.

Iako je njihov posao mukotrpan jer se radi doslovno 24 sata, ljubav prema cvijeću su prenijeli i na svoju djecu. Nažalost, cijena je ovoga cvijeća svake godine sve niža. I nitko na svijetu, kažu, nema jeftinije kriznateme od hrvatskih.

Iako imaju pune ruke posla njihov život nezamisliv je bez krizantema. I zato na stotine njihovih jesenskih ljepotica i ove godine uljepšavaju brojne grobove.