Izložba u mrtvačnici prožeta spoznajom da ništa nije vječno

Osim uobičajenih svijeća i cvijeća na koprivničkom gradskom groblju postavljena je i jedna izložba. U tamošnjoj staroj mrtvačnici Gordana Špoljar-Andrašić izložila je fotografije, slike i instalacije. Radovi iz ciklusa Memorabilijar dio su kulturno-umjetničkoga projekta koji je nastavak Tjedna upoznavanja groblja Europe koji provodi koprivnički Komunalac.

Memorabilijar u prostoru punom sjećanja. Fotografije onih kojih više nema. Bliskih članova obitelji. Nestala lica prekrivena bijelim papirom. Na svakom od odara u koprivničkoj mrtvačnici posljednji put ispraćeni su nečiji najmiliji. Zato je izložba prožeta snažnim osjećajima i sjećanjima, ali i spoznajom da ništa nije vječno.

I baš je danas, kada palimo svijeće za svoje najmilije, prigoda da zastanemo i promotrimo ove radove. Oni nam poručuju, smatra umjetnica, da trebamo spoznati kako smo tu samo u prolazu.

Izložba je prigoda da se Koprivničanci u prostoru stare mrtvačnice, na groblju "Pri svetome Duhu" prisjete svojih najmilijih. Ali i svih naraštaja koji su gradili ovaj grad. Iza njih nisu ostali samo živi tragovi razvoja, već, rečeno je prilikom otvaranja izložbe, uspomene utkane u kamen za vječni spomen.