Svjetska praizvedba baleta Metropolisom

Dana 4. studenog 1876. godine prvi su put, na praizvedbi opere Nikola Šubić Zrinjski u zagrebačkom HNK, u programskoj knjižici navedena imena plesača i koreografkinje. Tog se datuma, unatrag nekoliko godina slavi Dan hrvatskog baleta. Na istoj pozornici večeras je svjetska praizvedba baleta Metropolisom - koji na zanimljiv način spaja znanstvenu fantastiku i tu umjetnost.

Posebni efekti, predimenzionirane zgrade, zli robot i njegov gospodar u sivilu budućnosti, sve je to sadržano u nježnoj ljubavnoj priči Marie i Fredera, ispričanoj zanimljivim baletnim jezikom.

„Ima nekakvih skroz modernih momenata do nekakvih malo više neoklasičnih u špici. Tako da je baš posebno, ima više različitih stilova u jednom“, rekla je Iva Vitić Gameiro, prvakinja baleta HNK, Zagreb.

„Bilo je predivno raditi na ovom baletu, jako sam puno naučio u ovom procesu jer je ovo kompletno novi stil za mene“, naglasio je Kornel Palinko, baletan.

Priča je to o kapitalističkom društvu, o siromašnima i bogatima, radničkoj klasi koja radi duboko ispod grada kako bi povlaštena klasa mogla raskošno živjeti.

„Mislim da ne može tema biti bolje pogođena nego što je ova. Radi se o klasama, o visokoj klasi, o nestajanju srednje klase. To jest, o nepostojanju srednje klase. Nezadovoljstvu radnika sa svojim vodstvom, sa svojim životom. Činjenica je da oni nemaju dovoljno novca da prežive“, istaknuo je Tomislav Petranović, prvak baleta HNK, Zagreb.
Balet Metropolis nadahnut je istoimenim znanstvenofantastičnim romanom Thee von Harbou, inače koscenaristice filmskog remek-djela Fritza Langa iz 1927. godine. Nadahnuće je to kojemu nije lako odoljeti.
"Predložio sam 5 naslova za suradnju, ali sam baš jako želio raditi Metropolis. Slijedio sam knjigu, i naravno bio inspiriran filmom, ali ovo je praizvedba. Nitko nije postavio ovaj balet. Ovo je svjetska premijera“, rekao je Jiri Bubeniček, koreograf.

Nakon premijere najskupljeg nijemog filma u povijesti, dojmovi su bili oprečni, a ovu baletnu izvedbu publika tek treba ocijeniti.