Popijevke i zborovi Vatroslava Lisinskog za vječnost

Da je napisao samo operu Ljubav i zloba, našu prvu nacionalnu operu Vatroslav Lisinski ostao bi zauvijek upisan u povijest hrvatske glazbe. No, u životu koji je trajao nepunih 35 godina, kraće od Mozartovog, u desetak stvaralačkih godina, uspio je stvoriti mnogo više: još jednu operu, nekoliko vrijednih orkestralnih uvertira, mnogobrojne zborske skladbe i solo popijevke…  


                                                             Vatroslav Lisinski (1819. – 1854.)

U sezoni 2018/2019 najdragocjeniji dio ostavštine Vatroslava Lisinskog predstavit će Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT). Povod za to je okrugla 200. godišnjica rođenja Lisinskog koja će se napuniti 8. srpnja 2019. godine. Ansambli HRT-a planiraju jednu večer posvetiti njegovim zborskim i solo pjesama te koncertno izvesti operu Porin. U planu je trajno tonsko snimanje cjelokupnog programa te objava snimki na nosačima zvuka u izdanju HRT-a.  
 
Već sutra, 6. studenoga, s početkom u 20 sati na rasporedu je prvi od najavljenih događaja: koncert u ciklusu Sfumato. Zboru HRT-a i njegovom šef-dirigentu na koncertu u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ) u interpretaciji vokalne lirike na hrvatske, češke i njemačke stihove pridružit će se ugledni gosti: mezzosopranistica Renata Pokupić, bas-bariton Krešimir Stražanac i Jonathan Ware, američki pijanist cijenjen kao komorni glazbenik i suradnik u izvedbama solo pjesama.

Renata Pokupić iznimno se veseli ovom koncertu. Bit će to prilika da po prvi puta izvodi popijevke (lied) Vatroslava Lisinskog. Zahvalna sam na ovom pozivu maestru Fačiniju, otkrila u emisiji Dobro jutro, Hrvatska  te dodala da vjeruje da će kombinacija mezzosoprana, bas-baritona i zbora pokazati kako je Lisinski znao pisati za glasove i da će ta ljepota izaći na vidjelo na koncertu u HGZ-u.

Krešimiru Stražancu je drago što su za ovaj koncert pronađene popijevke pisane za niže lage iako je većinu svojih pjesama Lisinski skladao za tenore i soprane. Kako je Stražanac studirao u inozemstvu, nije ima prilike izvoditi popijevke na hrvatskom jeziku, pa i njega veseli prilika da izvede odabrane solo popijevke Lisinskog pred domaćom publikom uz klavirsku pratnju svog stalnog suradnika Jonathana Warea, američkog pijaniste rođenog u Texasu koji se nakon  završetka renomiranog Juilliarda profilirao kao komorni glazbenik i suradnik u izvedbama solo pjesama.


                                                  Jonathan Ware (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Tomislav Fačini i
staknuo je važnost predstavljanja djela Vatroslava Lisinskog, za kojeg su svi čuli, za kojeg svi znaju, ali o njegovoj glazbi znamo vrlo malo. Stoga je ovaj projekt HRT-a (dva koncerta i snimanje izvedenih djela na nosač zvuka) važan za očuvanje i popularizaciju glazbe Vatroslava Lisinskog i hrvatske glazbene baštine.

U utorak, 6. studenoga, u ciklusu Sfumato, samom glazbom iscrtat će se životna putanja Lisinskog od skladateljske zvijezde Preporoda do prerane smrti u izolaciji i siromaštvu. Koncertna izvedba opere Porin  na rasporedu je u ciklusu Kanconijer,  28. ožujka 2019. Prostor cjelokupnog europskog radijskog etera, putem prijenosa Hrvatskog radija koji će preuzeti članice Europske radiodifuzijske unije (EBU) toga će dana moći čuti djelo kojem samom skladatelju za života nije bilo dano čuti i to u izvedbi naših najboljih vokalnih solista pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija.