Psihijatrijske teme za nepsihijatre

U posljednje vrijeme postajemo sve svjesniji da je naše mentalno zdravlje sastavni dio općeg zdravlja, stoga nije naodmet saznati neku informaciju o problemima s kojima se susreće naša okolina i mi sami. Poremećaji ličnosti, sredstva za spavanje i ovisnost, reakcije na teški stres, sve su to teme koje su pronašle mjesto u vrijednoj knjizi zanimljiva naziva Psihijatrijske teme za nepsihijatre.

Psihijatrija kao znanost i struka sve je zanimljiva široj javnosti. Ipak, još uvijek u društvu postoji određena stigma kada su u pitanju duševni bolesnici i bolesti od kojih mnogi obolijevaju. Upravo je to bio i jedan od razloga iz kojih je objavljena knjiga posvećena brojnim psihijatrijskim temama i namijenjena ne samo liječnicima i struci. Napisana na 500-tinjak stranica i podijeljena u sedam cjelina, knjiga se bavi niz tema, počevši od najveće psihijatrijske ustanove u Hrvatskoj.

Vrapče mi je ušlo pod kožu i ja sam ušao u Vrapče tako da sam i jedno poglavlje i nekoliko članaka posvetio bolnici Vrapče. Mislim da je to institucija koja može interesirati javnost koja je zainteresirana za medicinu, društvo općenito, kaže prof.dr.sc. Vlado Jukić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče.

Jedan dio knjige posvećen je i ratnoj psihijatriji i posttraumatskom stresnom poremećaju, koji je nažalost, vrlo čest pojam u našem društvu i nimalo zanemariv. Kao ni pitanje etike u psihijatriji.

Profesor Jukić: Duševni bolesnici su jedna specifična kategorija ljudi koji su u minus poziciji i svi moramo biti posebno pažljivi kako ne bismo narušili njihovo dostojanstvo, koje se nažalost, svakodnevno narušava. Nekoliko sam članaka napisao na tu temu i uvrstio ih u tu knjigu.

No, ono što je možda najzanimljivije, a svakako korisno u očuvanju zdravlja svakog čovjeka, teme su poput depresije, nesanice, shizofrenije, bipolarnih poremećaja ličnosti.

Predrasude u našem društvu, iako u manjoj mjeri, još uvijek postoje, stoga je želja ravnatelju Jukiću prilikom pisanja ove knjiga, bila i destigmatizacija duševnih bolesnika: Susret s duševnim bolesnikom je zapravo susret koji izaziva određenu  nelagodu, određenu anksioznost. Susresti se s duševnim bolesnikom na neki način znači susresti se s bolesnim u sebi, a to ona izaziva određenu strepnju i zbog toga javnost, bolesnici, uvijek guraju tog duševnog bolesnika u stranu.

Imati razumijevanja za ljude koje svakodnevno susrećemo i njihove probleme, ali isto tako i bolje shvatiti koliko je važno skrbiti o našem mentalnom zdravlju, svakako su smjerovi koje bismo trebali što je moguće više slijediti.