Obnova rodne kuće Tina Ujevića

Grad Vrgorac dobio je građevinsku dozvolu za obnovu rodne kuće pjesnika Tina Ujevića. Bit će to multimedijski interpretacijski centar, a projekt ne obuhvaća samo obnovu kule nego i uređenje okoliša i restorana. Time Vrgorčani žele privući goste s makarske rivijere - na jednodnevne izlete!

Na četiri etaže pjesnikove rodne kuće ispričat će Vrgorčani sve o svojemu velikanu. "On nije velik u okvirima Vrgorca, on je velik u okvirima Hrvatske i zato zaslužuje u hrvatskim okvirima da dobije jedno prikladno mjesto koje bi bilo reprezentativno!", rekao je Jure Divić v.d. ravnatelja Gradske knjižnice Vrgorac.

U Tinovoj kuli bit će tako suvenirnica, biblioteka, prikaz života i rada, a za one koji žele znati više o njegovoj javnoj percepciji i odnosu s Matošem i suvremenicima - kavana. Potkrovlje je rezervirano za multifunkcionalnu dvoranu, a obnovit će se još i okoliš, i restoran, koji je sada zatvoren.

"Odlukom Gradskoga vijeća na naš prijedlog kupili smo restoran, želimo jednostavno to povezati, napraviti simbiozu rekonstrukcije rodne kuće Tina Ujevića, restorana i okruženja i stvoriti jedno jedinstveno mjesto u Vrgorcu. Drago mi je da već imamo zainteresiranih ulagača u restoran i to ćemo koncesionirat putem javnog natječaja", kazao je gradonačelnk Vrgorca Ante Pranić.

Otvaranje multimedijalnog interpretacijskog centra u Vrgorcu planiraju 2020. Dobra priča, nadaju se, privlačit će učenike iz cijele zemlje, ali i starije goste-ljubitelje ruralnoga turizma i dobre spize - na jednodnevne izlete. Projekt je vrijedan dva milijuna i 200.000 kuna; njegovi pokretači ne kriju da su uzor pronašli u Smiljanu i rodnoj kući Nikole Tesle.