Restauriran arhiv Dubrovačke Republike

U Dubrovniku je predstavljen plod trogodišnje suradnje Državnog arhiva, Hrvatskoga restauratorskog zavoda te Društva prijatelja Dubrovačke starine. Restaurirano je i konzervirano više od 200 dokumenata, povelja i kodeksa vrijednog arhiva Dubrovačke Republike. Njihov rad predstavljen je na izložbi  Povijest Dubrovačke Republike na papiru i pergamentu.

Poslu ni blizu nije kraj, ali je početak fascinantan. Obnovljeno je više od 200 dokumenata i kodeksa iz doba Dubrovačke Republike. "Oštećenja su bila velika, riječ je o mehaničkim i biološkim oštećenjima", rekla je Nataša Miloslavić iz Odjela za papir u Dubrovniku.

Svaki dokument prošao je kroz složeni restauratorsko-konzervatorski proces. Tajna dobre očuvanosti dokumenata iz doba Dubrovačke Republike leži i u činjenici da su stari Dubrovčani za njihovu izradu koristili najkvalitetniji papir tog doba, a najvažnije dokumente pisali na pergamentu. Državni arhiv u Dubrovniku kontinuirano vodi brigu o toj vrijednoj građi, a ovu suradnju, najavili su na izložbi, nastavljaju.

"Zadovoljni smo time što sad krajem 2018. završavamo restauraciju jedne podserije  diplomata et acta, znači cijelo 13. stoljeće smo mi kodekse i isprave doveli kraju. Kolege će izabrati nove serije za 14. i 15. stoljeće oko nove suradnje", rekla je ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Poznika.

Tako će se posao oko restauracije i konzervacije vrijednih dokumenata jedinstvenog arhiva Dubrovačke Republike nastaviti.