Povratak korijenima - krave na Svilaji

Junaci naše priče do mirovine moraju još dugo raditi, a odlučili su je dočekati na posebnom mjestu. Selo Buzovi na vrhu je Svilaje.

Do prije godinu dana ondje nije bilo ni električne energije. No 33-ogodišnji Branko Buzov sa suprugom svejedno je odlučio vratiti se korijenima, na djedovinu.

Nakon što je djetinjstvo i mladost proveo u Kaštel Sućurcu, prije sedam godina zaključio je da mu je dosta svega. Dao je otkaz i preselio se na planinu. Siguran posao zamijenio je stočarstvom iako su mu svi govorili da je lud što to čini. Danas mu to više nitko ne kaže. S obitelj uzgaja 100 krava, a na Svilaji se odnedavno čuje i dječiji plač. U posjet obitelji Buzov zaputila se Sanja Jurišić.

"Lakši, smireniji život. Ima obveza dosta. Ali puno lakše je radit sa životinjama nego sa ljudima", rekao je Branko Buzov, čovjek koji je želio zaraditi više od tri tisuće kuna, ali ne u Njemačkoj nego u Buzovima.

"Eto, odabrao sam kraj svijeta", govori Buzov.

Anđela Buzov, Brankova žena, smatra kako je mnogo lakše raditi sa životinjama nego s ljudima: "Deset puta lakše. Ljudi bi se začudili koliko su one inteligentne, kad ti netko kaže glupa si kao krava, to je, ja bi rekla – kompliment."

Branko je u Buzovima počeo živjeti prije osam godina. Kupio je osam krava, a sada ih ima sto.

"Ja se nisam nikada u životu htjela  bavit se stočarstvom. Jer je moja baba imala dvije krave, a poslije jednu. A imala je samo mene za unuku. Uvijek sam čuvala tu kravu. I rekla - nikad neću čuvat krave. I taman baba proda kravu i mene ovdje dočeka 100 krava", našalila se Anđela.

"Može se živjet, a ima dosta posla. Svaki posao nosi zaradu, sad sve ovisi koliko je čovjek sposoban da to iskoristi", rekao je Branko.

"Kad sam uspio povećat broj krava, uspio sam nešto kupiti, nešto ostavljati, sad kad je veći broj, veća je zarada, veći je prihod."

Anđela je napomenula, "imamo tolike prihode da uopće žensku telad ne koljemo. Znači sve ostaju za napredak. I već pet godina tako".

Buzovi najviše zarade od prodaje bikova i teladi. Ne bave se proizvodnjom mlijeka.

Selo izumire odavno, susjeda više nema, a ni škola ne radi.

Anđela i Branko imaju sina Antu koji ima 11 mjeseci.
"Meni kao samom je bolje, sad kad smo obitelj, kad imamo bebu, sad je već drugačija situacija. Nisu baš uvjeti za malu bebu ovdje. Kad pođe u školu, nisu mu uvjeti kao dolje u gradu", naglasio je Branko.

"Nisam u dugu, nisam u kreditu, sjednem u auto, idem gdje me god volja. Odradila san svoj dan, svoj posao i to je to - ja mislim da bi bili svi ljubomorni , samo da jedan dan prožive sa mnom", zaključila je Anđela.