Akcija 'Sve za njega' posvećena zdravlju prostate

Rak prostate drugi je najzloćudniji tumor u muškaraca u Hrvatskoj, od kojeg godišnje umre njih 800, a bolest se dijagnosticira kod 1800, pa je cilj ovogodišnje javnozdravstvene akcije "Sve za njega", koja je održana na Trgu bana Jelačića, potaknuti muškarce da odlaze na urološke preglede i kontroliraju zdravlje svoje prostate.

"Hrvatska udruga bolesnika s rakom prostate već treću godinu organizira tu akciju kako bi potakla muškarce starije od 55 - 60 godina da redovito kontroliraju svoju prostatu, jer rano otkrivanje raka prostate pruža mogućnost gotovo stopostotnog izlječenja, jer po podacima 96 do 98 posto muškaraca može biti izliječeno", rekao je predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate Egidio Čepulić.

- "Sve za njega" - sve više muškaraca dolazi na pregled

Danas je bila prigoda da u priručnoj urološkoj ordinaciji na Trgu muškarci učine krvni test ili PSA provjeru markera za karcinom prostate te se savjetovati s urolozima. Redovi su za preglede bili dugi. Ne brinem se i ne vodim računa o svome zdravlju nimalo, rekao je jedan. Drugi je dodao da je razlog tome što nema vremena, dok je treći kazao kako ide redovito na preglede dva puta godišnje jer ako se sam neće brinuti o sebi onda bi se moglo dogoditi da dođe prekasno.

Onkolog i predsjednik društva bolesnika s rakom, Egidio Ćepulić, istaknuo je kako su početni simptomi toliko mali da osoba ni ne može zaključiti o čemu se radi. Gotovo su beznačajni ti simptomi. Možemo reći da je jedini simptom učestalo mokrenje, ali ako imaš 60 ili 65 godina, normalno je da učestalo mokriš, no svejedno trebaš otići na pregled. Drugih simptoma ne moraš niti imati, ali ako se pojavi simptom poput bolova u kostima - onda je tada već kasno!

Važno je, zato, odlaziti na urološke preglede za ranu dijagnostiku raka prostate jer, ističu, ukoliko se otkrije na vrijeme u 98 posto slučajeva on je izlječiv.

Akcija je održana u sklopu kampanje "Brkati studeni", kojom se poziva muškarce da se obilježavanju priključe ne brijući brkove, a tim povodom u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" održat će se niz događaja posvećenih muškom zdravlju.