"Sam samcat" na Zagreb Film Festivalu

Nakon svjetske premijere na Sarajevo Film Festival, film redatelja Bobe Jelčića o odnosu oca i kćeri poslije raspada obitelji svoju hrvatsku premijeru imat će u Zagrebu.

"Sam samcat" se vraća kući. Iako je ovo točno obzirom na mjesto radnje, njegova je priča uistinu univerzalna. Naime, filmsko ostvarenje nagrađivanog redatelja Bobe Jelčića bavi se tematikom i predobro poznatom u današnjem svijetu – raspadom i otuđenjem obitelji i borbom tzv. malog čovjeka sa sustavom, iz koje rijetko izlazi kao pobjednik. Na Zagreb Film Festivalu "Sam samcat" bit će prikazan u utorak, 13. studenog u 21 h, a nakon uspjeha u Sarajevu mnogi ne sumnjaju da će ga i zagrebačka publika odlično prihvatiti.

Priča filma prati emotivne borbe glavnog lika Marka, oca koji se nakon razvoda braka trudi zadržati kakve-takve obrise obitelji i osigurati što više vremena sa sedmogodišnjom kćeri Leom, koja je dodijeljena majci na skrbništvo. Životne nepravde, borba za kćer sa zakonom koji nije na njegovoj strani i nemilosrdna birokracija koja je često sama sebi svrha izazovi su koji dovode glavnog lika na sam rub izdržljivosti te propituju slične svakodnevne situacije. Film je nadahnut i osobnim iskustvom redatelja, koji mu je želio udahnuti što više realističnosti, a odličnu glumačku postavu čine Rakan Rushaidat, Predrag „Miki“ Manojlović, Snježana Sinovčić, Vanessa Glođo, Jagoda Kralj, Nina Erak Svrtan, Jadranka Đokić, Lea Breyer i brojna druga ugledna glumačka imena.

Bobo Jelčić ujedno je i scenarist filma, a pomoćnik redatelja je Radivoje Andrić. Producentica filma je Zdenka Gold, s kojom je Jelčić već sudjelovao na snimanju "Obrane i zaštite". Direktor fotografije je Erol Zubčević, montažer Vlado Gojun, dizajner zvuka Ranko Pauković, scenografkinja Željka Burić, kostimografkinja Katarina Zaninović, a majstorica maske je Tina Jesenković. Film proizvodi Spiritus Movens, razvoj scenarija podržali su Hrvatski audiovizualni centar, dok je proizvodnju filma podržao Hrvatski audiovizualni centar i Fondacija za kinematografiju – Sarajevo.