Kartiranja uvala za buduća sidrišta

Da je iz godine u godinu sve više nautičara, to znamo, da oni donose novac i to znamo, znamo li međutim koliku štetu čine sidreći bez ikakvog plana. Nakon ovog projekta kartiranja tome bi se trebalo stati na kraj.

Najprije trajektom od Drvenika do Sućurja na otoku Hvaru. Onda makadamom do uvale Mrtinovik. Onamo je naime krenula tročlana istraživačka ekipa okupljena u projektu kartiranja uvala za buduća sidrišta. Cilj je stati na kraj divljim sidrištima i uništavanju morskog dna.

Ja i kolege zaronimo na lokaciji, zabilježimo strogo zaštićene vrste, snimimo kompletno stanište sa svim vrstama i biocenozama koje se tu nalaze nakon toga u Ginformacijskom sustavu ucrtavamo karte staništa i to služi kao podloga za jednu studiju maritimnu koja će odredit kakav oblik sidrišta se može u jednoj takvoj zajednici postaviti, kaže Marina Masanović iz Podvodno-istraživačkog kluba Sveučilišta u Splitu.

U projekt je uključen i Pomorski fakultet iz Splita. Danijel Pušić objašnjava: Sve ove podatke koje dobijemo s terena i fotografije i snimke samog podmorja obrađujemo kao geo prostorne informacije koje kasnije simuliramo u našem simulatoru da bi vidjeli kako to ta sidrišta, ti brodovi koji će biti usidreni kako djeluju na pomorski promet.

A kartiraju se one uvale u kojima je županija predvidjela sidrišta ili na inicijativu koncesionara. Ante Rosandić Gambo jedan je od njih: Evo sad se to događa da imamo pravo na koncesiju i zašto ne bi uzeo tu se bavim ugostiteljstvom i zadovoljstvo mi je da se ljudi uhvate da su sigurni...

Ima dosta parametara znači osim navigacijskih meteoroloških hidrometeorološkog dubine, obalne crte meteorologije, vjetrova zaštićenost same uvale struje blizina pomorskih puteva infrastruktura u moru podmorski kabeli svjetla
, kaže Danijel Pušić te naglašava da na osnovu svih tih kriterija određuju područje odnosno budući prijedlog za koncesiju.

Nakon otprilike jedan sat snimanje je završeno. Morsko dno bogato je posidonijom čije bi uništavanje ugrozilo brojne morske vrste. Ronilac Igor Glavčić objašnjava zašto: Prvenstveno u njoj veoma veliki broj vrsta živi i ima svoje sklonište i ako se ona uništi, uništit će se i one.

Uvala Mrtinovik i njezin podvodni ekosustav bez problema mogu podnijeti 25 do 30 mjesta za sidrenje. Sve više od toga ugrozit će njezino zdravlje. Potvrdila znanost.