Japanske ekokugle čiste sutivansko podmorje

Ekokugle su svojevrsni čistači podmorja. Deset tisuća kugli bačeno je u more sutivanske luke. Do idućeg ljeta kugle bi trebalo dobro očistiti podmorje.

No prije nego što kugle zarone i "uhvate se posla", trebalo je podmorje sutivanske vale očistiti od krupnog otpada. Svašta se u more nabacalo. Zato su tu, kao i uvijek do sada, vrijedni ronioci kojima ništa nije teško. Rone i čiste,  rado se odazivaju na ovakve akcije.

Nakon što je maknut krupni otpad, na red dolaze male čistilice - ekokugle. Radi se o već dokazanom japanskom proizvodu koji su dvije mlade otočanke, stručnjakinje za ekologiju mora, predstavile općini Sutivan i priča se zakotrljala.

"Biokugle su čistači koji pomorje očiste od mulja koji se nakupio na dnu, nataložanog od svih organizama neželjenih u moru", objašnjava ribarstvena biologinja Nika Ugrin. "Kugle su napravaljne od gline i kupili smo ih kao polugotove proizvode pa smo sami izrađivali kugle koje ćemo nakon toga baciti u more", dodala je biologinja i ekologinja mora Ana Marija Paradinović.

Glinene čistilice, kao pravi Japanci, već su se na posao bacile. Temeljito će tijekom zime pomesti podmorje. A nama ostaje da opet iduće ljeto svratimo u to lijepo malo mjesto i provjerimo što su kuglice napravile.