Zagrebački advent: ove godine naglasak na kulturnim događajima

Ovogodišnji zagrebački advent, koji je posljednjih godina proglašavan najboljom takvom manifestacijom u Europi, počet će 1. prosinca i trajati do 6. siječnja 2019., a naglasak će biti na kulturnim događajima koji će Zagrepčane i njihove goste uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića, rečeno je na predstavljanju adventskog programa.

Direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld najavila je da su, uz uobičajene događaje i lokacije, pripremili niz novih programa.

Kao nova lokacija predstavit će se "Advent u Maksimiru", zabava za cijelu obitelj u suradnji sa Zoološkim vrtom, a bit će tu i "Advent Stara Tkalča", gdje će biti prikazani tradicionalni obrti i duh najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola.

Novost je i "Filmski advent" u kinu Europa gdje će se prikazivati božićni filmovi za sve uzraste, a prigodno će biti uređen i Prolaz sestara Baković kao set za snimanje božićnih filmova.

Poseban naglasak stavljen je na kulturne događaje. Tijekom adventa održat će se osam festivala i niz prigodnih izložbi.

Kao osnovni motiv uzeli smo priče i bajke Ivane Brlić-Mažuranić. Upravo s njezinim bajkama otvorit ćemo ledeni park na Zrinjevcu, a i većina lokacija imat će neke od elemenata njezinih bajki, istaknula je Bienenfeld.

Napomenula je kako će organizatori pokušati "smanjiti konzumerizam i vratiti blagdansko ozračje", zato su osmislili niz kulturnih i glazbenih festivala u crkvama, kulturnim institucijama i otvoreni prostorima. Kroz klasičnu glazbu vratit ćemo duh i ljepotu božićnog vremena, kaže Bienenfeld.

Na Adventu će ove godine biti manje ugostiteljskih i suvenirskih kućica, a promovirat će se ideje održivog turizma kroz veće korištenje recikliranih proizvoda.

Na predstavljanju zagrebačkog Adventa bio je i ministar turizma Gari Cappelli, koji je ocijenio kako će Zagreb ove godine biti uistinu bajkovit: Zagreb će definitivno biti 'točka na i' hrvatskog turizma ove godine. Turistička sezona još traje i Advent u Zagrebu bit će posljednji podatak 31. prosinca o tome kakva je bila turistička sezona, rekao je.

Ministar očekuje porast broja turista u odnosu na lani, kada je Zagreb posjetilo više od 120.000 gostiju, te je ostvaren promet od pola milijarde kuna.