11. studenoga 1821. - Rođen Fjodor Mihailovič Dostojevski

U djelu ruskog pisca Fjodora Mihailoviča Dostojevskog čovjek pronalazi jednog od najtemeljitijih analitičara svojega duha i života. Dostojevski, autor Zločina i kazne, Braće Karamazovih, Idiota... bio je učitelj i mučitelj svih koji su ga voljeli. Znao je prodirati u dubinu ljudskih duša i otvarati neispitano u čovjeku.
Polazeći od unutarnjih proturječja vlastite prirode, Dostojevski je dosegnuo univerzalnost misli, u kojoj su se mogli naći mnogi, i ona je postala njegov osjećaj. To možemo protumačiti nadasve osjetljivom i tragičnom sudbinom njegova genija. 

Rođen je u siromašnoj plemićkoj obitelji 11. studenoga 1821. U ranom djetinjstvu trpi očev autoritet. U 10. godini, pod snažnim dojmom Schillerovih "Razbojnika", doživio je revolt i ljubav prema uzvišenom. Sa 16 godina svjedok je dvorske farse oko Puškinove smrti i u koroti je za tim voljenim pjesnikom. Očev autoritet i disciplina vojne škole ulili su mržnju u njegovu dušu prema svemu despotskom u ondašnjoj Rusiji. Kao većina intelektualaca onog vremena i on se opredjeljuje za revoluciju. Sudjelovanje u tajnom kružoku Petraševskog dovodi ga do vješala.

I kad su mu već "navukli mrtvačko odijelo", pročitali su naredbu njegova kraljevskog veličanstva kojom mu se daruje život. Poslije tog doživljaja na gubilištu njegov se život prelomio i promijenio. Revolt je zamijenila patnja i strpljenje.

Godine provedene u sibirskim kaznionicama, među robijašima, obogatile su mu spoznaje. Piscu "Bijednih ljudi", kojega je Bjelinski u oduševljenju usporedio s Gogoljem, robijaški je život pružio građu za mnoga djela - od "Zapisa iz mrtvog doma" do još zrelijih ostvarenja poput "Idiota" ili "Zločina i kazne". Romanom "Bjesovi" potaknuo je mnoge polemike i rasprave jer su njegove ideje smatrali reakcionarnima i društveno nazadnima.

Dostojevski će ostati nenadmašnim poznavateljem ljudske psihe i dubokim analitičarom moralnih i društvenih problema koji je snažno utjecao na intelektualnu misao našega doba.

Umro je 9. veljače 1881. godine u Petrogradu.