Akcijom Sve za njega otkriveno 12 pacijenata s mogućim rakom prostate

Međusobno pomaganje, solidarnost, edukacija i podizanje svijesti o životnoj važnosti prevencije raka prostate obilježili su jesenski vikend koji je protekao u znaku javnozdravstvene akcije Svi za njega. Brojni liječnici, osobe iz javnog života te stotine građana okupili su se na Trgu bana Josipa Jelačića kako bi upozorili na preventivne korake koji ukoliko su pravilno poduzeti, u 98 % slučajeva oboljelih od raka prostate spašavaju život.

Svi zainteresirani građani edukacirani su o koracima pravilne prevencije i brige za vlastito zdravlje, a oni stariji od 60 godina imali su i jedinstvenu priliku izvaditi krv za kvalitativno određivanje prostata specifičnog antigena (PSA) koji ukoliko je povišen, vrlo često pokazuje da se u prostati razvija rak. Dobiveni rezultati pokazali su kako je od 360  testiranih muškaraca njih 12 imalo povišene PSA vrijednosti, a oni su dobili i daljnje upute stručnjaka te poseban vaučer (kupovnicu) za kvantitativno određivanje PSA vrijednosti.
"Sve za njega" - sve više muškaraca dolazi na pregled
Sretan sam zbog zaista velikog odaziva građana koji su došli provjeriti zdravlje  prostate i educirati se o mogućnostima prevencije. Tu je i niz popratnih aktivnosti poput pečenja kestena koji simboliziraju prostatu- kestenjaču i na taj način  pomažemo populariziranju ovakvih preventivnih akcija – izjavio je predsjednik Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate prim.mr.sc. Egidio Ćepulić.

Javnozdravstvena akcija Svi za njega održala se u sklopu svjetski poznatog pokreta Movember koji obilježava gotovo cijeli svijet. Muškarci tijekom mjeseca studenog u znak solidarnosti s oboljelima puštaju brkove koji su već niz godina svojevrstan simbol i zaštitni znak borbe protiv raka prostate.

Podršku borbi protiv raka prostate na Trgu bana Josipa Jelačića dali su brojni državni dužnosnici.

Javnozdravstvena akcija Svi za njega održala se u organizaciji Hrvatskog društva bolesnika s rakom prostate, Hrvatske lige protiv raka i Grada Zagreba, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva zdravstva RH, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Gradske skupštine Grada Zagreba. Projekt se održao u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, Hrvatskom komorom zdravstvenih radnika – strukovni razred za medicinsko laboratorijsku djelatnost, Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar te Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, a uz potporu Hrvatske liječničke komore.