Mučna tema pedofilije na pozornici osječkog HNK-a

U osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu održana je prva ovosezonska dramska premijera. Riječ je o drami 'Emet' nastaloj prema romanu nagrađivane književnice Ivane Šojat.

Prvi se put na osječkim kazališnim daskama progovorilo o jednoj mučnoj temi, pedofiliji - i to u najmonstruoznijem obliku, u vlastitoj obitelji.

'Emet' je zapravo poruka ljudima da trebaju stati ispred samih sebe, razmotriti svoje rane i svoje traume, te se suočiti s njima,  kaže književnica Ivana Šojat.

Mračna je to priča jedne obitelji koja krije veliku tajnu. Težak i bolan tekst režirao je slovenski redatelj Samo M. Strelec, kojemu je to prva suradnja s osječkim HNK-om. Strelec, uz režiju, potpisuje i scenografiju predstave.

Redatelj Strelec nekoliko je mjeseci iščitavao tekst prije nego što se prihvatio režije, a privukli su ga humanost, initimizam i apolitičnost romana.
Ivana Šojat pokazuje kako je teško biti čovjek izvan društvenih, političkih i tih ratnih pitanja. Dakle,već na intimnom planu je problem biti čovjek, a što je tek kasnije na društvenom planu,  komentira redatelj Strelec.

Glavnu ulogu u komadu ima Lucija, arheologinja tajni svoje obitelji, koja je odrastala s tajnom većom od nje same. To je glumici Matei Grabić Čačić do sad najkompleksnija uloga: Upoznate se s redateljem s kojim niste do sad radili i koji vam nudi toliko puno, a opet pričamo različitim jezicima. Bilo je jako teško u početku pronaći tu mjeru i sporazumjeti se.

Ni Davoru Paniću, koji glumi djeda, zadatak nije bio lakši - i njemu je to najteža uloga u dugoj karijeri: Ulogu gradite iz iskustva. Kojeg iskustva?? Nasilnika, pedofila? Odakle, kako ,što, na koji način? Nemam pojma,  ističe Davor Panić.

Predstava pokazuje kako trebamo biti svjesni da se u obitelji i unutar četiri zida mogu kriti najružnije tajne, oku nevidljive, i da su možda negdje u našoj blizini te da možda namjerno zatvaramo oči pred njima, a netko očajnički očekuje pomoć od nas.