Poštanska zabuna vrijedna stotine tisuća kuna?

Priznat ćete, svaka nam se pogreška, pod uvjetom da je ne počinimo mi sami, čini – ako već ne glupom, a onda barem zabavnom.

Vrijedi to i za one pogreške kad se, recimo, uz portret neke važne osobe navede tuđe ime, iako sigurno nimalo zabavno nije bilo Dragutinu Tadijanoviću kad je njegovim imenom godine 1980. u beogradskom dnevniku Politika bila potpisana fotografija tada preminulog Dobriše Cesarića.

Zabuna s potpisom pod slikom dogodila se prije dvije godine i u Hrvatskoj pošti, kad je na marki s imenom skladatelja Luke Sorkočevića osvanuo lik američkog predsjednika Thomasa Jeffersona. Pogreška je žurnom reakcijom otklonjena, jer su marke, tako je bilo objavljeno, povučene iz pošte prije prodaje.

Ali odjednom su se počele pojavljivati na aukcijama, a o toj pogreški raspisao se i najpoznatiji svjetski filatelistički časopis, pa sad taj samoljepivi komadić papira na kojemu piše 3 kune i 10 lipa, vrijedi desetine…tko zna, možda i stotine tisuća kuna.

Pogledajte reportažu emitiranu u emisiji Pola ure kulture, koju osim srijedom na HRT1 možete pronaći i na multimedijskoj usluzi HRTi: