Preminuo Stan Lee, legendarni tvorac najpoznatijih strip junaka

Stan Lee (Stanley Martin Lieber) američki strip scenarist, glumac, producent, televizijski voditelj i bivši predsjednik izdavačke kuće Marvel Comics, preminuo je danas u 96. godini. Vijest o smrti potvrdila je njegova kćerka. "Moj je otac volio sve svoje obožavatelje. Bio je najveći čovjek", rekla je za Metro.co.uk.

Lee se, zajedno sa svojim kreativnim partnerom Jack Kirbyjem, smatra jednim od pokretača modernih stripova. Stvorio je neke od najpoznatijih strip junaka kao što su Spider-Man, Hulk, Iron Man, X-Man, a bio je uključen i u ekranizaciju popularnih stripova.

U javnosti će ostati upamćen i kao jedan od važnih aktera pop kulture. Kroz svoje stripove protezao je teme poput - borba protiv diskriminacije, netolerancije, cenzure. "Sve što sam pokušavao kroz svoje priče prikazati, je da postoji dobro u ljudima i da će uvijek postojati izbor, protiv kojeg ćemo se morati boriti bez obzira na sve", govorio je Lee.

Stan Lee rođen je 28. prosinca 1922. godine u New Yorku. Bio je sin rumunjskih židovskih emigranata i odrastao je na Manhattanu. Radio je u izdavačkoj kući Timely Comics, pisao podnaslove za "Captain America", a pojavio se u 30-ak filmova.  

Mediji su objavili da je rano ujutro u ponedjeljak u njegov dom na Hollywood Hillsu pozvana hitna pomoć te da je prebačen u bolnicu Cedars-Sinai gdje je umro. Druge okolnosti njegove smrti nisu poznate.

"Stan Lee je bio izniman, baš kao i likovi koje je stvorio. Razinu njegove mašte premašivala je samo veličina njegova srca", rekao je Bob Iger, predsjednik Walt Disneya.

Kritičari su Leeja naveliko hvalili jer je svojim superjunacima udahnuo slojeve kompleksnosti i ljudskosti. Njegovi likovi bili su naizgled građeni od kamena, ali im je u grudima kucalo ljudsko srce. U sebi su skrivali brojne ljudske slabosti, često su činili pogreške i podlijegali osjećajima.