Otvoreno najambicioznije izdanje Interlibera do sada

Radi se o vjerojatno najambicioznijem izdanju sajma do sada, koje posebnu pozornost posvećuje poticanju čitanja što je osobito važno s obzirom na to da polovina hrvatskih građana pročita tek jednu knjigu godišnje.

Međunarodni sajam knjiga i učila Interliber otvorio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić: Mrežom svojih knjižnica, besplatnim članstvom za mladež, Zagreb vodi računa o knjizi i čitateljima,  istaknuo je Bandić.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak podsjetio je da je Vlada pritekla u pomoć kad se nakladnički lanac našao u teškoćama te je pomogla rješavanju njegove likvidnosti. Pohvalio je širenje Interlibera te najavio daljnju potporu Vlade nakladnicima.

Otvorenju Interlibera nazočili su i portugalski, izraelski, kanadski i crnogorski veleposlanici.

Zbog interesa koji iz godine u godinu raste ovaj je put izložbena površina u odnosu na lanjsko izdanje 7% veća. Uz domaće, stigli su i izlagači iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Italije, Kine, Nizozemske, Njemačke, Rusije, SAD-a, Slovenije, Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Počeo je Interliber

Posjetitelje očekuje predstavljanje novih naslova domaćih i inozemnih autora, druženje i razgovori s književnicima, čitaonice i radionice, dodjele književnih nagrada, aukcije starih knjiga, kvizovi, glazbeni programi, a održat će se i stručni susreti nakladnika, knjižara i knjižničara, okrugli stolovi i panel rasprave.

Na izložbenom prostoru pojedinih nakladnika organizirana su predstavljanja knjiga i druženja s autorima, a uz domaće autore na Interliber stiže i norveški autor kriminalističkih uspješnica Thomas Enger.

Nakon višegodišnje stanke na sajmu se ponovno predstavlja se Ruska Federacija, a novost na Interliberu je Sajam obrazovanja.

U sklopu edukativno-zabavnih programa za djecu najavljeno je druženje sa znanstvenicima i zabava za najmlađe uz edukativne pokuse u školici 'Znanstvenog kvarta', gdje će se učenici osnovnih i srednjih škola moći natjecati u kvizovima znanja HIGH FIVE, a bit će održano i Ekipno državno prvenstvo najboljih hrvatskih kvizaša.

Inteliber je uključen i u 'Knjigodar', akciju darivanja knjiga školskim knjižnicama Hrvatske udruge školskih knjižničara, u kojoj se preko natječaja svake godine popunjava knjižni fond odabrane školske knjižnice, s ciljem podizanja svijesti o njihovoj važnosti za izgradnju društva znanja.

Na Interliberu se održava i okrugli stol 'Slavenska književnost kao čimbenik razvoja mentalne ekologije u svijetu'.

Sajam traje do 18. studenoga, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.