Milić i Nadarević dobitnici Nagrade hrvatskog glumišta za životno djelo

Nagrada za životno djelo vrhunac je karijere umjetnika, a ovogodišnja priznanja za svekoliko umjetničko djelovanje dobili su Mustafa Nadarević za dramu i Blaženka Milić za operu.

Blaženka Milić umjetničku je karijeru započela godine 1961. nastupom na pozornici Narodnoga pozorišta u Mostaru u glazbenom izrazu 'Đerdan' Jakova Gotovca utjelovivši lik Petrice.

Diplomirala je solo-pjevanje na zagrebačkoj glazbenoj akademiji, usavršavala se na konzervatorijima u Bostonu i Salzburgu. Osobito se istaknula tumačeći likove u Puccinijevim, Wagnerovim, Mozartovim, Gotovčevim i Zajčevim operama.

S obzirom na to da je to Nagrada hrvatskog glumišta i da sam cijeli radni vijek provela u operi zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta, to priznanje mi je jako važno i konačno se ostvarilo,  izjavila je operna diva Blaženka Milić.

Prije punih 50 godina na zagrebačkoj je Akademiji dramskih umjetnosti diplomirao Mustafa Nadarević, a jedna od prvih zapaženih uloga bila mu je ona Pometa u Držićevu 'Dundu Maroju' godine 1981.

Tu su i njegovi legendarni Cyrano de Bergerac u komadu Edmonda Rostanda, Don Zane u Marinkovićevoj 'Gloriji' ili, pak, Hasanaga u njegovoj obradi i režiji Ogrizovićeve drame 'Hasanaginica'.

Tijekom dugogodišnje umjetničke karijere Nadarević je odigrao više od 80 velikih i glavnih uloga na sceni, ali i u više od 40 igranih filmova, nekoliko desetaka TV drama i u brojnim televizijskim serijama.

Uz glumu, Mustafa Nadarević uspješan je redatelj, a svojim ukupnim umjetničkim radom, intrigantnim režijama i duhovitim scenarijima, svojim pedagoškim radom i svakim svojim nastupom  iznova potvrđuje da je velikan hrvatskog glumišta.

Uz laureate nagrade za životno djelo Hrvatsko društvo dramskih umjetnika objavilo je i nominacije za godišnje Nagrade hrvatskoga glumišta: u utrci za najbolju predstavu u cjelini su Orestija sa 64. Splitskog ljeta, Tit Andronik Zagrebačkog kazališta mladih i Tko pjeva, zlo ne misli zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta.

Za najboljeg redatelja nominirani su Saša Anočić, Rene Medvešek i Igor Vuk Torbica, za glavnu žensku ulogu Zrinka Cvitešić, Jadranka Đokić i Anja Šovagović Despot, a za glavnu mušku Dražen Čuček, Dušan Bućan i Draško Zidar.

Imena laureata ćemo saznati u subotu, 24. studenog, u 21 sat u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uz izravni prijenos na Drugom programu HTV-a.