Poljički soparnik predstavljen na Prokurativama

Dan kulinarske baštine Splitsko-dalmatinske županije održava se na splitskim Prokurativama. Predstavlja se Poljički soparnik - dio zaštićene nematerijalne baštine RH i nositelj oznake zaštićenog zemljopisnog podrijetla.

Poljički soparnik, ili kako ga se naziva pita od blitve, proizvodi se u omiškom zaleđu, na području Poljica, po kojima je i dobio ime. "Trenutačno je 12 registriranih proizvođača poljičkog soparnika koji imaju certifikat, dozvolu za tu djelatnost", rekla je Željka Šarić iz Obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva Šarić koje se, kako je istaknula, bavi isključivo proizvodnjom poljičkog soparnika.

Ona je na Prokurativama pokazala kako se pravi poljički soparnik, koji se peče na kominu. "Pečenje na kominu, koji je dobro užaren, traje deset do petnaest minuta, a za vatru se obično koristi lozovina i grabovina. Kad se ispeče soparnik, to jest tijesto u kojem je blitva, premaže se miješanim uljem i češnjakom", objasnila je Šarić okupljenim Splićanima koji danas mogu kušati poljički soparnik na Prokurativama.

Uz soparnik na nekoliko se štandova predstavljaju izvorni domaći proizvodi. Naša ekipa bila je na Prokurativama gdje je snimila kako se priprema i peče soparnik: