Kako je Strossmayer kupovao djela za svoju zbirku

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) nedavno je objavila izdanje 'Strossmayerova zbirka starih majstora' - monografiju posvećenu rezultatima istraživanja o načinima i okolnostima kupovanja djela koje je biskup Strossmayer donirao Galeriji starih majstora koja nosi njegovo ime.

Na 440 stranica izdanje prikazuje rezultate istraživanja i okolnosti nabave 250 umjetnina iz zbirke biskupa Strossmayera. Bio je to početak formiranja današnje Strossmayerove galerije starih majstora u kojoj je oko 3000 umjetnina.

Pogledajte uvodni prilog iz emisije A forum posvećene izdanju 'Strossmayerova zbirka starih majstora':

Kako je biskup Strossmayer stvarajući zbirku diljem Europe kupovao slike, s kim je pregovarao, s kim se dopisivao – knjiga donosi obilje dokumentacije o povijesti zbirke i samim umjetninama, a tu su i začuđujuća otkrića, poput ovoga o djelu ranorenesansnog majstora fra Angelica, koje je u nekom trenutku, prije dolaska u Zagreb, završilo u dječjim rukama.

Ukoričena je Strossmayerova zbirka starih majstora

Ta je knjiga plod i povjesničarsko-umjetničkog i historiografskog znanstvenog istraživanja. Prvenstveno smo istraživale arhivsku korespondenciju biskupa Strossmayera s njegovim posrednicima za nabavu umjetnina,  istaknula je jedna od autorica knjige dr. sc. Iva Pasini Tržec.

Djela zbirke i stilski su analizirana pa je knjiga i pouzdan katalog umjetnina koje je prikupio biskup Strossmayer.

Snimku emisije A forum posvećene izdanju 'Strossmayerova zbirka starih majstora', u kojoj su gostovale autorice monografije dr. sc. Ljerka Dulibić i dr. sc. Iva Pasini Tržec možete pogledati na multimedijskoj usluzi HRTi.