Tool Fair: Učinkovito učenje - na zabavniji način

Split je idućih nekoliko dana domaćin Međunarodnoga sajma metoda i alata za neformalno učenje. Iako je to već 13. takav sajam, prvi put se održava u Hrvatskoj i to u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Na Tool Fair-u predstavit će četrdesetak novih metoda i pristupa neformalnom učenju.

Osnažiti mlade i to pod sloganom "Power up!" tema je ovogodišnjega sajma. 140 sudionika iz 30 zemalja do kraja će tjedna promišljati o najnovijim alatima i metodama neformalnog učenja na tržištu. Iz Jordana stiže poduka o emocionalnoj inteligenciji. "To je alat koji pomaže razumijevanju vlastitih osjećaja i svojevrstan je način osobnog razvoja. Smatramo da se tim alatom potiče kritičko razmišljanje kod mladih", kaže Suha Ayyash.

Iako je hrvatski obrazovni sustav i dalje krut i drži se uglavnom knjige, nismo na sajmu samo slušači. "Probijaju se koraci stalno, ima i u Hrvatskoj sve više alata, evo sada je uistinu došlo kod nas 5 alata na ovaj sajam, jako dobrih. Hrvatsko filološko društvo, primjerice ima odličan alat kako mlade učiti pravilnom izgovoru", kaže Sanja Posavec iz Agencije za mobilnost i programe EU.

Idućih nekoliko dana skupine trenera razmijenjivat će alate za učenje kojima se inače koriste u radu. To je slično laboratoriju - ljudi se okupe, jedni kolege predstave alate, a drugi se poigravaju njima i promišljaju kako ih prilagoditi različitim okruženjima. Zanimljivije i učinkovitije učenje glavna je bit poticanja razvoja tih metoda i alata. Među njima su i igraće karte, digitalni sadržaji i kazališne metode.