Male tajne velikih mornara

Među ljubiteljima i čuvarima mora su i studenti splitskoga Pomorskog fakulteta. Okupljeni u Udruzi Invictus Mare,  imaju zanimljiv i poučan projekt „Rastimo uz more''. Djecu vrtićke, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi njime poučavaju o važnosti mora, morskog okoliša i pomorske tradicije u našoj zemlji. Prva radionica održana je jutros i to učenicima Pomorske škole.

Vezati čvor puno je teže nego što se čini, no zato je tu radionica. Uče ono što će im najčešće trebati na brodu - vrzni, pašnjak, zastavu, muški, ženski čvorovi, spajanje konopa...

Što su vezati naučili mogli su odmah i primijeniti. Popaj je brodić Pomorskoga fakulteta, a danas je, poput pravog Popaja, potezao junački.

Naši studenti su uvijek u akciji, to su mahom dobrotvorne akcije s kojima nastoje promovirati ljubav prema moru i orijentaciji mora kako Pomorskog fakulteta, tako i pomorske struke, kaže Pero Vidan, dekan Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Takav je i ovaj projekt mladih za još mlađe. Želja im je da svi rastu uz more.

Educiramo ih o pomorskoj baštini, navigacijskim vještinama, mornarskim vještinama, terestričkoj navigaciji, vezivanju čvorova, u to spada isto i mornaričke vještine i da budu spremni za budućnost, izjavio je Roko Glavinić, predsjednik Udruge Invictus Mare.

Jer nemaju svi budući pomorci sreću biti iz brodarske obitelji poput Stipe iz Krila koji karte čita od desete godine. Zatosu i tu ove male tajne velikih mornara koje su učenicima Pomorske škole otkrivali studenti Pomorskoga fakulteta.