'Potjera za fugom'

BBC-jev radijski dokumentarac 'Potjera za fugom' istražuje glazbu koja 'izmiče': čudesnu i zakučastu formu fuge u kojoj se glazbene linije love, djeluju jedna protiv druge i potom se spoje u logičnom i često očaravajućem spoju.

Kako funkcionira fuga, zašto je važna te možemo li je naučiti voljeti u 21. stoljeću, istražuje autor Tom Service nastojeći i sam odsvirati Bachovu Fugu u c-molu iz 'Dobro ugođenog klavira'.

U ciklusu Oda-birano Prvog programa Hrvatskoga radija ekskluzivno predstavljamo 'Listening Service', ciklus iz BBC-jeve produkcije. Karizmatični voditelj Tom Service u nizu emisija namjerno višeznačnoga naslova, koji može biti i 'Slušateljska služba' i 'Slušajući Servicea', odabrane teme 'ozvučava' ulomcima različitih i raznolikih vrsta glazbe.

Snimku dokumentarca 'Potjera za fugom', koji je za hrvatski jezik adaptirala Ana Grbac, potražite u Slušaonici Hrvatskoga radija, gdje vas očekuje i druge zanimljive emisije poput priče Argentinskog radija o Astoru Piazzolli, te dvije recentne sjajne premijerne dokumentarne priče - 'Evo kola koga je volja', o linđu (autor emisije, legendarni tonmajstor Miroslav Pijaca, ostvario je taj radiopis tik prije odlaska u mirovinu), i priča o Puhačkom orkestru ZET-a 'Puhači s tračnica' nagrađivanog mladog autora Hrvoja Korbara.

Također, podsjećamo i na sjajan uspjeh ciklusa Oda-birano u Berlinu na festivalu Prix Europa - vijest da je emisija 'Šetnjozvuk grada - Odjeci Hrvatskog glazbenog zavoda' osvojila treće mjesto u kategoriji Radio Music, a autorice Lana Deban i Iva Lovrec Štefanović upravo su u Opatiji snimile materijale za novi Šetnjozvuk.