Projekt Josefa Nadja s plesačima iz cijele Europe u ZPC-u

Josefa Nadja u plesnoj umjetnosti nazivaju čarobnjakom pozornice. Pored toga što u svojoj karijeri kontinuirano traga za novim formama, zanimaju ga i najdublje istine ljudskih duša.

Njegovu novu predstavu u Zagrebačkom plesnom centru (ZPC) izveo je sinoć slovenski En Knap, plesni ansambl koji okuplja plesače iz cijele Europe.

Prošle je godine Iztok Kovač, umjetnički voditelj En Knapa, pozvao Josefa Nadja da obnovi predstavu 'Pekinška patka'. Za ovog istaknutog koreografa bio je to završetak tridesetogodišnjeg ciklusa i početak novog kreativnog razdoblja.

Nastala je predstava koja okuplja plesače izvornog djela za koje Nadj izdvaja jednu temu i naziva je 'Dark union': Za mene je rad s Josefom Nadjem bio veliko zadovoljstvo jer sam upoznao svoju drugu stranu koju nisam poznavao i mislim da je tako bilo s cijelim ansamblom,  kaže plesač Jeffrey Schoenaers.

U središtu je predstave tragična priča dvoje mladih koji će kratko proživjeti sretne trenutke. Strast, tuga, pritajeni humor, prolaznost života - za Nadja je neiscrpno vrelo kombinacije pokreta i scenskih odnosa. Njegove su koreografije istodobno mistične i čarobne.

Za plesače je rad s Nadjem bilo posebno iskustvo: Ne samo da nas je promijenio, da smo mi u toj predstavi drugačiji nego u drugim predstavama, nego i sam odnos prema tom što radimo u životu nam se s njim promijenio. Mislim da smo iz tog procesa izašli malo drugačiji,  komentira plesačica Lada Petrovski.

Ples je, prije svega, mjesto susreta, rekao bi Josef Nadj, definirajući tako svoj rad. Na tankoj granici između stvarnosti i mašte, tradicije i suvremenosti nastaju bajkovite, a opet tako stvarne plesne priče ovog barda scene i plesa.

Nažalost, tek jedna njezina izvedba premalo je za sve ljubitelje Nadjeve umjetnosti.