Važna je uloga knjige u njihovu životu

U mjesecu knjige - knjigoljupci su došli na svoje. Kupiti novu na Interliberu ili posuditi neku u knjižnici. Knjižnica i čitaonica Metel Ožegović u Varaždinu ove godine slavi 180 godina postojanja. Prigoda za tradicionalno proglašenje - najčitatelja. Najčitatelji se nagrađuju u osam dobnih kategorija.

Susret Varaždinaca s knjigom počinje na Dječjem odjelu, smještenom u bajkovitoj vili Bedeković. Petogodišnji Leon Antonio Knežević, najčitatelj predškolaraca zaljubio se u svijet knjige, pa mu ih je mama pročitala čak sto dvadeset. Najčitatelj školskog uzrasta je Marko Huđ. Čita, kaže "da si ispuni vrijeme i da se zabavi".

Od stripova do časopisa i slikovnica do knjiga za odrasle u svim žanrovima - sve je to privuklo najčitatelje koji su nagrađeni darovima te dvogodišnjom besplatnom članarinom. Mašu Manojlović, pobjednicu nacioalnog kviza za poticanje čitanja trenutačno najviše zabavlja "Gregov dnevnik".

Najčitateljica u kategoriji umirovljenika je Vlatka Kostanjevec. Čita svaki dan, od djetinjstva. Čitala je razne žanrove, a trenutno su joj najzanimljiviji kriminalistički romani. Najviše knjiga, njih 200 pročitala je Izidora Cupar, najčitateljica u katerogiji 'odrasli'. Strastvena je čitačica od srednjoškolskih dana. Dogodila joj se bolest i knjigom je, kaže - sačuvala zdravu glavu.