Život na putu

Jules Vern svog je junaka poslao na put oko svijeta u 80 dana. Junaci naše priče, bez ikakve oklade, također su odlučili obići svijet, ali znatno opuštenije, u godinu dana. Njihov plan nekima je možda san. Mnogima, vjerojatnije, ni u snovima zamislivo.

Obitelj Zink s Aljaske, mama, tata i dvije djevojčice od 13 i 10 godina, prije nekoliko mjeseci krenuli su na putovanje svijetom, bez velikog plana i očekivanja. Istina, neće dotaknuti baš svaki kutak našeg planeta, ali Hrvatska se, lijepo je čuti, odmah našla visoko na popisu.

Učeći o svijetu djevojčice neće zapostaviti ni pravu školu. Podučavanje kod kuće za sada ide izvrsno. Red matematike, red engleskog, pokoji pokus.

Aljaški obrazovni sustav pomaže im i novčano, tom su potporom Zinkovi kupili računalne programe za nastavu. Imaju i savjetnicu koja virtualno nadgleda školske sate.

Na put su Zinkovi krenuli svatko samo s naprtnjačom. Ni vozila ni plovila ni velike garderobe, samo jedna sretna obitelj. Internet nadomješta mnogo toga, čak i nostalgiju za prijateljima.

Sprijateljile su se i s hvarskim mandračem i pjacom, jer povijest, kultura, priroda, život malih mjesta i jest ono zbog čega putuju svijetom. Otac obitelji, inače građevinski poduzetnik, izgradio je samo okvirni plan puta.