Mjesec hrvatske knjige završen dodjelom nagrada

Mjesec hrvatske knjige 2018., s temom kulturne baštine, zaključen je u današnjom dodjelom nagrada osnovnoškolcima iz cijele Hrvatske koji su sudjelovali u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja pod nazivom 'Do baštine na krilima mašte'.

Manifestacija Mjesec hrvatske knjige trajala je od 15. listopada do 15. studenoga, glavna je tema bila 'Baš baština', a pismo glagoljica osnovni motiv kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja održava se 20 godina u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske i dijaspore u okviru Mjeseca hrvatske knjige, a organizatori kviza su Knjižnice grada Zagreba, Hrvatski centar za dječju knjigu i Odjel za djecu i mladež Gradske knjižnice s Mediotekom.

Od 2011. kviz se izvodi i putem interneta zbog čega je dostupniji većem broju djece. Ove godine sudjelovalo je više od tisuću djece u 195 knjižnica, a za sudjelovanje u kvizu trebali su pročitati tri knjige: 'Andautonac' Snježane Babić Višnjić, 'Sve o Evi' Nene Lončar i 'Letači srebrnih krila' Melite Rundek.

Težnja je da promičemo čitanje na nacionalnoj razini u školama, knjižnicima i kod kuće, a samim natjecateljskim programom dodatno ih motiviramo i potičemo,  rekla je voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu Isabella Mauro.

U ovogodišnju temu Mjeseca knjige i kviza uklopio se i glazbeno scenski nastup folklornog ansambla Studentskog kulturno-umjetničkog društva 'Ivan Goran Kovačić' koji su izborom hrvatskih tradicijskih pjesama i plesova prikazali hrvatsku glazbenu baštinu.