'Haš' gradski frajer koji je postao 'fajter'

Vukovarski branitelj Nenad Barinić predstavio je svoj ratni strip 'Haš' u kojemu je nacrtao ratni put svog prijatelja Mladena kao i njegovo smaknuće na Ovčari. Priča o Hašu, nažalost, samo je jedna u nizu sudbina onih koji su izgubili život u bitki za Vukovar.

Bajker Mladen Čupić, kojega su suborci znali po nadimku "Haš", 91-e rokerski je prsluk zamijenio maskirnom uniformom, a život je izgubio braneći Vukovar. Odveden je iz vukovarske bolnice trag mu se gubi negdje u blizini Ovčare. Nenad je odlučio nacrtati strip o njemu.

Sve slike pričaju priču koja se  temelji na stvarnim likovima i istinitim događajima, kaže Nenad Barinić. Strip je to o prijateljstvu i životu prije i nakon Domovinskog rata. Strip o poginulom prijatelju bio je ono što je, kako kaže, morao napraviti.

Radnja stripa povezuje Vinkovce u prijeratnom periodu predratnom i prati vinkovačku subkulturu, 'gradske dečke' do trenutka kad je rat preokrenuo sve - kad oni od gradskih frajera postaju 'fajteri' i odlaze u Vukovar. Tamo je većnia njih, nažalost zauvijek i ostala, priča Nenad.

Jedina sačuvana uspomena osim zajedničkih fotografija je Mladenov rokerski prsluk koji je skinuo prije odlaska u rat. Ratni strip, kaže autor - apel je na one koji znaju gdje su posmrtni ostaci nestalih. A on od potrage neće odustati sve dok ne pronađe mjesto na kojemu će Hašu zapaliti svijeću.