Ovi mladi ljudi lice su obnovljenog Vukovara

Tehnička škola koja nosi naziv po našem velikanu Nikoli Tesli među rijetkima je u Slavoniji koja se bavi robotikom i ima vrlo visoke standarde kada je riječ o informatičkoj opremi.

Profesori vrijedno rade i žele približiti učenicima ono što je u trendu, a to je prije svega informatička oprema koja treba biti nadohvat ruke svakom učeniku. Zaklada Novo sutra dodijelila im je donaciju od 240 tisuća kuna kojom su opremili kabinet koji je najmoderniji u ovom dijelu Hrvatske.

Jedna od perjanica njihova rada svakako je električni bicikl. Pri njegovoj izradi učenici su naučili kako od bicikla napraviti električno vozilo, kako se baterije pune, izrađuju, koliko je njihov vijek, cijene, kako to vozilo povezati s potrošačima, napraviti moderan sustav paljenja.

Iako je Vukovar trenutačno opterećen problemima, mnogi mladi ne pomišljaju na odlazak. Među njima je i Klaudija Boras koja se u svoj grad vratila prije 19 godina, a ratno prognaništvo provela je u Velikoj Gorici. Danas ima svoju obitelj, nedavno je postala i majka, a svoj život ne može zamisliti izvan Vukovara. Kaže kako želi da joj dijete odrasta ondje gdje mu je djed položio svoj život da bi ona danas sretno šetala i odrastala. Uvjerena je kako Vukovar ima perspektivu. Klaudija je dio tima Hrvatskog radija Vukovar i kroz svoj radi nastoji pronositi istinu o Domovinskom ratu. Njen otac Jozo Gojani je stradao na Ovčari, a njegovo posljednje počivalište i danas je nepoznato.

Ratna razaranja uzela su svoj danak, no grad se oporavlja, obnavlja i dječji vrisak ponovno odzvanja njegovim ulicama. Vrtići svojom popunjenošću ulijevaju nadu u bolje sutra. Svake godine traži se mjesto više. Prema riječima Mirjane Kulić, ravnateljice Dječjeg vrtića Vukovar, sad već daleke '98. godine imali su jedno dijete u vrtiću, sad djeluju na šest lokacija i imaju 560 djece.

A svako to dijete jednoga dana imat će svoju obitelj na koju će prenositi ljubav prema Vukovaru, ali i njegovu herojsku prošlost koja se nikada ne smije zaboraviti.