Knjiga o mandarinama

Za sljedeće dane može biti dobra preporuka boravak na toplom uz kakvu knjigu i možda mandarinu. Kolege iz Metkovića stoga nude dvostruki užitak. U dolini mandarina nastala je Knjiga o mandarinama. Otvorena je i izložba likovnih radova učenika Srednje škole Metković koji su svoje mjesto našli u knjizi.

Dolina mandarina autorice Katarine Barišić, svojevrsna je oda najpoznatijoj neretvanskoj poljoprivrednoj kulturi.

Vodeća je to kultura u Neretvi ne samo po površini nego i po gospodarskom značaju tako da ne samo da zaslužuje da uđe u knjigu nego i u povijest Neretve, kaže agronom Luka Popović.

Ovo je prva knjiga koja na suptilan način priča o mandarini a obogaćena je učeničkim radovima srednje škole Metković što joj daje jednu dodatnu vrijednost, smatra Božo Lovrić, predsjednik ogranka Matice hrvatske Metković.

Knjiga je sastavljena od kratkih priča na hrvatskom i engleskom jeziku, a neke ilustracije krase i natpisi na glagoljici.

Ideja je krenula u ljeto 2015. godine kada je neretvanska mandarina dobila oznaku izvornosti jer ju je Europska komisija uvrstila u registar zaštićenih vrsta, otkrila je autorica knjige Katarina Barišić.

Na promociji u salonu Gradskog kulturnog središta otvorena je i izložba učeničkih likovnih radova koji su uvršteni u knjigu.

A mandarina je više od 60 godina blagoslov za Neretvane koja je tom kulturom od močvare pretvorena u bogatu i plodnu dolinu.