Kongres sportskog turizma u Zadru

U Zadru se održao treći kongres sportskog turizma. Cilj je tu gospodarsku granu još više otvoriti sportašima, jer i nema boljih promotora Hrvatske i njezinih odredišta od svjetski uspješnih i priznatih hrvatskih natjecatelja.

Iako im je, primjerice, more u Zadarskom kanalu savršena, "bogom dana" staza i iako su iza njih brojni vrhunski, svjetski uspjesi zadarski jedriličari iz Fantela tima i dalje nisu dio promidžbe zadarskoga i hrvatskog turizma. 'Jedrenje, otoci, turizam, to je svjetski proizvod i apsolutno smo tu u svjetskom vrhu i ne koristimo jedrenje kao promidžbu, jednostavno je to tako', kazao je jedriličarski trener Edo Fantanela.

No optimizma u ovoj zadarskoj priči ne nedostaje. Edo Fantela tvrdi, stvari ipak idu nabolje. 'Prvi put ove godine smo dozivjeli jedan pozitivan pomak, daleko od onog kako bi trebalo, da nam je direktor turističke zajednice čestitao na uspjehu', dodaje.

Za sport i sportski turizam itekako je važna infrastruktrua. Sportski centar Višnjik samo je lani bio domaćin 400 sportskih manifestacija. No može se itakako bolje i više. 'Profesionalna natjecanja prilika su za dolazk novih gostiju, sportaša, rekreativaca, navijača, obitelji, to je sve gdje možemo spojiti sport i turizam i na taj način turisičku sezonu produžiti', kazao je zadarski župan Božidar Longin.

Treći kongres sportskog turizma u Zadar je doveo brojne zanimljijve predavače, no čini se zakazali su oni koji su ta predavanja trebali poslušati.