Tko se ne bi cijepio protiv raka?

Rak vrata maternice veliki je javnozdravstveni problem od kojeg u Hrvatskoj na godišnjoj razini oboli oko 370 žena. Najčešći je zloćudni tumor ženskih spolnih organa koji se često javlja kao posljedica Humanog papiloma virusa i za koji postoji cjepivo. Koliko je važno educirati mlade, cijepiti ih već u tinejdžerskoj dobi i prevenirati ovu vrstu karcinoma, sve su to bile teme panel rasprave – Tko se ne bi cijepio protiv raka?

Humani papiloma virus, najčešća je virusom uzrokovana, spolno prenosiva bolest. Poznato je više od 200 različitih tipova tog virusa koji mogu uzrokovati čak šest zloćudnih tumora.

Negdje do 85 posto infekcija, tijelo svojom snagom imuniteta neutralizira taj potencijal HPV-a, a 15% ipak ostaje dugoročno kao poruka u tijelu, jedan biljeg koji vodi ka malignim bolestima. Rekla bih da je zaraženost HPV-om ogromna jer smo svi u kontaktu za zaraženosti nekim od oblika, kazala je akademkinja Mirna Šitum, specijalistica dermatovenerologije.

Ono što je isto jako važno napomenuti je da rak vrata maternice nije jedina maligna bolest koju uzrokuje Humani papiloma virus, već to može biti rak maternice, rodnice, stidnice, penisa, anusa, ali i udaljenih područja kao što su usna šupljina, upozorio je prof. Hrvoje Vrčić, specijalist ginekologije i opstetricije.

Važno je naglasiti kako je upravo rak vrata maternice jedino maligno oboljenje za koje postoji cjepivo koje predstavlja jedno od najvećih znanstvenih dostignuća, ali i dokazano umanjuje vjerojatnost obolijevanja. Upravo su to bile teme organizirane panel rasprave naziva Tko se ne bi cijepio protiv raka?

Prof.dr.sc. Mihael Skerlev, specijalist dermatovenerologije: Uz današnje postojanje, na primjer, deveterovalentnog cjepiva koje pokriva devet tipova HPV-a, moguće je učiniti jako puno. Moguće je prevenirati rak, i to ne samo rak vrata maternice, nego i penisa, anusa, vulve, nego je moguće prevenirati i šiljaste bradavice koje predstavljaju veliki problem onome tko ih ima.

A doktor Vrčić kaže kako moramo biti sretni da smo dobili cjepivo protiv barem jedne maligne bolesti koja uzrokuje maligne bolesti više organa. Prema tome, ne vidim razlog zbog kojeg se ne bi svi cijepili, a ne samo mali broj ljudi.

Cijepljenje protiv infekcije HPV-om provodi se u osmom razredu osnovne škole, besplatno je i neobvezno. Sveukupni stupanj procjepljenosti još uvijek je na niskoj razini, stoga stručnjaci ulažu velike napore u edukaciju adolescenata, roditelja i građana.

Zašto se cijepi u toj mladoj dobi? Postoji nekoliko razloga – mi želimo preventivno djelovati prije nego što adolescenti uđu u spolni život i uopće se zaraze, cijepljenje u mlađoj životnoj dobi dobiva puno bolji imunološki odgovor i zaštita puno dulje traje nego od cijepljenja u starijoj populaciji. Cilj nije dati dozvolu za ranije stupanje u odnose, već stvoriti odgovore za imunološko stanje organizma, objašnjava Tatjana Petričević Vidović, Služba za školsku i adolescentnu medicinu, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Do sada je u školama protiv infekcije HPV-a cijepljeno više od 5 500 djevojčica i dječaka osmih razreda. Prevencija, odnosno cijepljenje na vrijeme, najsigurnija je zaštita protiv bolesti povezanih s infekcijama Humanog papiloma virusa.