Gestacijski ili trudnički dijabetes

Gestacijski dijabetes najčešće se javlja kod trudnica, u trećem tromjesečju i ako se ne kontrolira, može imati brojne posljedice. Koje savjete treba imati na umu, pitali smo stručnjake.

Gestacijski dijabetes naziv je za poremećaj metabolizma šećera u trudnoći. Martinu je dijagnoza iznenadila i pomalo uplašila: U 27. tjednu sam išla raditi redovnu kontrolu koju sve trudnice prolaze, taj OGTT, i tad su ustvrdili da mi je šećer malo povišen nakon opterećenja glukozom. Uvijek postoji još jedna pretraga, nadala sam se da će pokazati drugačije rezultate, da sam nešto krivo pojela dan prije, tako da sam se nadala da je neka greška zapravo.

Ovo stanje ne znači dijagnozu dijabetesa jer traje samo za vrijeme trudnoće.

Ta dijagnoza sama po sebi poslije poroda više nema svoje značenje, dakle ona se odnosi zaista samo na trudnoću, međutim te žene bi tijekom života ipak trebale obratiti pozornost na vrijednosti šećera u krvi jer one bi mogle biti u riziku da razviju poremećaj metabolizma šećera, savjetuje doktorica Vesna Gall, spec. ginekologije i porodništva.

Ovo stanje utvrdi se kod oko 15 posto trudnica što znači da je gotovo svaka 6 trudnica u potrebi pojačanog nadzora trudnoće. Dijagnoza se postavlja prema nalazu povišenih vrijednosti šećera u krvi koja se vadi natašte. Ako su vrijednosti veće od onoga kako bi trebalo biti, kreće se s korigiranjem prehrane, točnije uvođenjem dijabetičke dijete.

U skrb o trudnicama s dijagnozom gestacijskog dijabetesa, ponekad se uključuju i nutricionisti i endokrinolozi, ovisno o težini stanja. Ponekad je nužno pribjeći u upotrebi lijekova.

Incidencija gestacijskog dijabetesa posljednjih godina sve je veća, jedan od uzroka nezdrav je način života.

Najveći izazov u priči o gestacijskom dijabetesu je pridržavanje preporuka o promjeni prehrambenih navika, no to je ujedno i najvažniji korak u kontroli ovoga stanja.