Gračanske vunene papuče, za hladne ličke dane i noći

Žene Gračaca, okupljene u Udruzi Prospero, uskoro "napadaju" tržište svojim vunenim papučama, ručnim radom. Sve se "urotilo" da postanu hit među obućarima.

U 15 godina postojanja svladale su one razne vještine i usvojile znanja, njih čak 300, od filcanja vune do tečajeva plasiranja proizvoda, primjerice, i putem internetske trgovine. Udruga je osnovana kao odgovor na probleme velike nezaposlenosti i lošeg položaja žena u tom kraju. Okuplja žene raznih etničkih skupina kako bi im pomogla u samozapošljavanju.

Sretnu ovčicu, vjerujemo, mnogi prepoznaju. Najprodavaniji je to, primjerice, suvenir na Plitvičkim jezerima. Gračačke žene samopouzdano vjeruju da će i njihove vunene papuče osvojiti tržište, postati hit, pa su prije dva mjeseca osnovale društveno poduzeće "Održivo društvo" i u sklopu tog poduzeća namjeravaju dalje raditi i prodavati te proizvode.

Najprije valja vunu skupiti po ličkim obroncima. Dobro je oprati, bez sapuna, i iščešljati. Pomaže tu i Dragan Stanislavljević, blažen među ženama, nezamjenjiv i presretan što je uspio naći posao u Gračacu.

Da se nije ovdje zaposlila prije pet godina, i Lucija Grubešić otišla bi u inozemstvo. Kćerka na fakultetu, sin završio zanat za autolimara, doma je, sjedi i vjerovatno bi se pokupili i negdje i otišli, kaže.

Najzanimljviji dio male gračačke manufakture izrade papuča je filcanja. I za to treba tečaj. Mnoge žene su ga završile ovdje, a usto i onaj, primjerice, kako prodati proizvod na tržištu.

Vunene papuče, za hladne ličke dane i noći. Mlade malo bockaju, ali to je, ustvari, masaža nogu, za cirkulaciju, kažu nam ove vrijedne žene. Stariji pak oduševljeni, nema više upale jajnika ni prostate.