"Ja sam mali poduzetnik"

Svjetski je dan poduzetnica. Pa je baš danas, prigodno, predstavljena prva hrvatska slikovnica o poduzetništvu - "Ja sam mali poduzetnik". Izdavač je Virtualni ženski poduzetnički centar, a namijenjena je djeci predškolskog uzrasta i učenicima prvih i drugih razreda osnovne škole.

Frizeri, kuhari, pekari, dirigenti, plesači -  svi oni mogu biti i poduzetnici. Kako postati poduzetnik, što oni rade i koji su izazovi pred njima? - na ta i druga pitanja u slikovnici "Ja sam mali poduzetnik" odgovore pronalazi dvoje sedmogodišnjaka Anja i Vanja.

Znanje je jedino bogatstvo koje se povećava dijeljenjem i nema ni jednog djeteta koje je premlado da bi učilo ono što bi se moglo naučiti o poduzetništvu. U zemljama razvijene ekonomije djeca o poduzetništvu uče već sa četiri godine. Dakle mi smo krenuli više nego na vrijeme, izjavila je Sanela Dropulić, autorica projekta.

A da nikada nije dovoljno rano smatraju i brojne uspješne hrvatske poduzetnice - koje su došle dati potporu projektu.

Moramo jednostavno učiti našu djecu kako biti budućnost Hrvatske, kako uopće znati kako biti poduzetnik ako ih nitko nema tome naučiti. Bitno je, mislim da je jako bitno da krenu odmah od malih nogu, bit će im to puno prirodnije kad porastu, smatra poduzetnica Kata Barišić.

U svom sinu prepoznajem taj poduzetnički potencijal, vidim da je već sa tri-četiri godine otvorio i dućan u našem stanu, stalno ima nekakve ideje, nekakve projekte tako da djeca to imaju u sebi, imaju tu ogromnu kreativnost i potencijal, ali mi smo često ti koji to gušimo, kaže poduzetnica Kristina Ercegović.

Možda ih neće naučiti kako zaraditi novac no slikovnica  "Ja sam mali poduzetnik" uvest će najmlađe u svijet poduzetništva. Nakon jedne zagrebačke osnovne škole, 500-njak slikovnica sutra će biti podijeljeno i u Pakracu.