Što čitati? – debitantski ili veteranski triler

Književna kritičarka Jagna Pogačnik u emisiji Dobro jutro, Hrvatska ovaj tjedan preporučuje prvi roman Samante Schweblin 'Nit koja nas veže' i stotu knjigu Pavla Pavličića 'Bakrene sove'.

Samanta Schweblin: 'Nit koja nas veže', Fraktura

Argentinska spisateljica Samanta Schweblin rođena je 1978. u Buenos Airesu. Živjela je u Meksiku, Italiji, Kini i Njemačkoj, a trenutačno živi i radi u Berlinu.

'Nit koja nas veže' njezin je prvi roman, kojim je zaslužila hvalospjeve publike i kritike te osvojila nagrade. Među najboljim je knjigama 2017. godine u izboru The Guardiana, The Observera, Evening Standarda, The Financial Timesa, The Boston Globea i The Economista. U užem je izboru bila za Nagradu Man Booker International 2017.

Tim romanom ulazi u tradiciju južnoameričkog pripovijedanja na suvremeni način, a djela su joj uvrštena u više antologija i prevedena na mnoge svjetske jezike.

Britanski časopis Granta 2010. godine svrstao je Samantu Schweblin među 22 najbolja pisca španjolskoga govornog područja mlađa od 35 godina.

Roman se zbiva u selu nadomak Buenos Airesa, u bolnici gdje leži smrtno bolesna pripovjedačica Amanda. Pokraj njezina uzglavlja je dječak David kojemu govori o događajima koji su se zbili nekoliko dana ranije. Amanda leži u ambulanti i pokušava ne ispustiti nit koja nas veže uz prošlost i budućnost, uz život i one koje volimo. David joj ne dopušta da odustane, priča se mora ispričati.

Struktura romana je dijalog između Amande i Davida u kojem dječak vrlo kratkim pitanjima i primjedbama potiče i usmjerava njezino pripovijedanje. Amanda je u selo došla s kćeri Ninom dok joj suprug ostaje u Buenos Airesu. Tamo upoznaje Carlu, dječakovu majku, koja se ispovijeda Amandi odmah na početku nagovijestivši da s njezinim sinom nešto nije u redu. Dječakova se duša, navodno, preselila u tuđe tijelo.

Carla pripovijeda kako je počela njihova nesreća - u potrazi za konjem, ona i sin pronalaze ga na izvoru gdje pije vodu. Panika započinje sutradan kad konj oboli i ugine od zatrovane vode i Carla je sigurna da je i dječak pio s istog izvora. Seoska iscjeliteljica je uvjerava da joj može spasiti sina koji već pokazuje simptome bolesti.

Roman donosi napetu atmosferu, jezu i likove čija svaka riječ zvuči kao najava neobjašnjivih, možda tragičnih događaja i zbog toga roman svrstavaju u žanr trilera, ali prisutna je i težina naslijeđenog straha koji se nalazi u svakoj majci.

Filmičan roman čvrste je strukture i pročišćenog jezika, a svaka rečenica ima svoju funkciju. Halucinatorni triler grozničava tempa jezovita je meditacija o otrovima, strahovima i ljubavima s kojima živimo, priča o majčinstvu.

Knjiga uznemiruje, ali je nećete ispustiti iz ruku jer i čitatelj postaje akterom priče. Napeto je to i uznemirujuće seciranje majčinske ljubavi i straha, i naše nemogućnosti da izbjegnemo ili kontroliramo ono nevidljivo i nezamislivo što nam odasvud prijeti.

Pavao Pavličić: 'Bakrene sove', Mozaik knjiga

'Bakrene sove' stota su knjiga Pavla Pavličića, a radi se o fantastičnom trileru u kojem se govori o pokušaju da se matematički izračunaju budući događaji.
U zgradi Državnog arhiva konzervatori otkrivaju tajnu sobu, a u njoj crteže na kojima je netko na prijelazu između 19. u 20. stoljeće prikazao vedute današnjega Zagreba, sa svim zgradama koje su nastale u najnovije vrijeme.

 Izračuni su se najprije ticali umjetnosti, potom povijesti i politike, a na kraju i samih fizikalnih fenomena. U Zagrebu je, naime, postojalo tajno društvo koje se time bavilo, a njegovi članovi bile su i osobe koje su u hrvatskom javnom životu ostavile znatnoga traga (crteže je izradio Vlaho Bukovac).

Društvo je bilo aktivno u posljednjih stotinjak godina, a nije isključeno da i dalje postoji. U novom romanu autor u napetoj priči pripovijeda o čovjekovoj vječnoj želji za vlašću i moći.