'Zaboravljeni umjetnici ponovno na sceni'

U splitskom Multimedijalnom kulturnom centru je u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika u ponedjeljak otvorena izložba 40. Splitskog salona 'Zaboravljeni umjetnici ponovno na sceni'.

Izložba predstavlja djela preminulih splitskih umjetnika koji su zadužili hrvatsku kulturu, no unatoč tome su i dalje nepoznati u nacionalnim okvirima. Tako su izloženi radovi Jakova Budeše, Zlatana Dumanića, Lucije Jelovac Rizzi, Maksima Krstulovića i Ivice Tolića.

Kustos izložbe Tonći Šitin rekao je da je svaki umjetnik postao svijet za sebe zbog posebnosti memorije, intime života koji raste u sugestivnom prostoru njihova doma i hrani se strujama unutrašnje svijesti.

Svi su oni ulazili u moju dušu kao u svoju kuću, introvertirani i melankolični, distancirani, okrenuti sebi i umjetnosti koja je bila njihova nikad prekinuta opsesija. Očekivano, u cijeloj toj generaciji umjetnika oslobođenih izvitoperenih ambicija osjećala se gorčina uvrijeđenosti ljudi kojima je život donosio manje nego što su se objektivno mogli nadati,  rekao je Šitin.

Dodao je kako 'skicozno' predstavljena djela umjetnika, kao i ona koja će nastaviti dolaziti iz dubina naše povijesti, djeluju kao magijski obred i zanosni pozdrav onih koji ulaze u trajnu memoriju grada i pod zlatnu kupolu umjetnosti koja nas krijepi zanosima svog fanatizma.

Izložba će biti otvorena do 14. prosinca.