Prof. dr. Damir Eljuga - prvi čovjek Hrvatske lige protiv raka

Prof. dr. sc. Damir Eljuga je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist ginekološke onkologije, primarijus, prvi čovjek Hrvatske lige protiv raka koji je inicirao niz javnozdravstvenih akcija kako bi podigao razinu svijesti o važnosti prevencije.

Aktivno je sudjelovao u realizaciji brojnih znanstvenih projekata te je organizirao i brojne kongrese iz onkologije, psihoonkologije i ginekološke onkologije s međunarodnim sudjelovanjem. U emisiji urednice i voditeljice Tončice Čeljuske 'U svom filmu' govorio je o svojem poslu, među ostalim mogu li se prevencijom spriječiti zloćudne bolesti i kako pomoći onkološkim bolesnicima kada se one ipak pojave.

Zloćudnih bolesti bit će sve više, a kardiovaskularnih bolesti sve manje, jer su medicina i prevencija puno uznapredovale. A životna dob je sve dulja, kazao je dr. Damir Eljuga.

Komentirao je slučaj Angeline Jolie čija je majka umrla od raka jajnika i koja je odstranila dojke. "Postoje tzv. pokvareni onkogeni. Ako je nečija majka i ječija sestra imala neku određenu malignu bolest, onda je veća vjerojatnost da će takve gene imati i dotična osoba. Smatram da je operacija Angeline Jolie vjerojatno bila opravdana. Također, ako je netko svjestan opasnosti i ima dokaz da je rizičan pa zbog toga živi u strahu, onda je tim više to opravdano", kazao je Eljuga koji smatra da je pozitivno što je Jolie stim izašla u javnost.

Više pogledajte u videoprilogu!