Hvar i Novi Vinodolski - gradovi življenja i turizma

Danas predstavljamo i upoznajemo gradove koje imaju bogatu povijest i življenja i turizma - Hvar i Novi Vinodolski. O njima su u emisiji Dobro jutro Hrvatska govorili njihovi gradonačelnici - Velimir Piškulić, gradonačelnik Novog Vinodolskog, i Rikardo Novak, gradonačelnik Hvara.

Novi Vinodolski je grad bogate povijesti, kulture, grad Vinodolskog zakonika, grad braće Mažuranić, grad folklora, narodnih običaja, sopila i turizma, rekao je uvodno Piškulić.

Mi smo u ovoj godini u velikoj obljetničkoj godini - obilježavamo 150 godina organiriziranog turizma. Grupa vizionara je 1868. godine osnovala higijeničko društvo. Taj tadašnji model mogli bismo danas prevesti kao turistička zajednica. Nakon par mjeseci su otvorili prvi hotel u gradu Hvaru s 15 jednokrevetnih soba na trgu.  To je početak hvarskog turizma. Krajem 19 stoljeća 1890-ih godina otvoren je i hotel čiju je gradnju dijelom financirala i kraljica Elizabeta, popularna princeza Sisi, rekao je Novak.

Hvar je vrlo lijep grad i ima pet stvari pod UNESCO-ovom zaštitom kulturne nematerijalne baštine. Jedinstveni je to otok u svijetu s toliko stvari, dodao je.