Novi roman B. Radakovića: ljubavni trokut, fluidni identiteti, seksualni tabui

Borivoj Radaković objavio je novi roman 'Hoćemo li sutra u kino' – bio je to povod za razgovor s tim elokventnim i intrigantnima autorom.

Pisac čiji je prvi roman 'Sjaj epohe' označio i obuhvatio kraj jednog doba, jedne države i politike, majstor urbane kajkavštine u kazališnoj trilogiji o Bad Blue Boysima, ali i one ruralne u adaptaciji Kolarove 'Breze', u romanu 'Što će biti s nama' poveo nas je u distopijsku budućnost, a kao prevoditelj upoznao s brojnim suvremenim britanskim autorima.

O Radakovićevu novom romanu Zoran Ferić tvrdi: Radaković piše suvereno i jezično virtuozno, on je upućen i uvjerljiv, čak i kad prelazi granice do kojih obično dosežu naši pisci, kad se hvata tabua koji su u cjelokupnoj dosadašnjoj hrvatskoj književnosti jedva spomenuti. Ljubavni trokut, ljubomora, fluidni spolni i društveni identiteti, seksualni tabui, društvene frustracije, načini na koje se grade i urušavaju naši intimni svjetovi – sve su to teme u koje duboko zasijeca ovaj obimom mali, ali transgresivan i u kontekstu hrvatske književnosti važan roman.

Pogledajte razgovor s Borivojem Radakovićem emitiran u emisiji Knjiga ili život, koju možete pratiti utorkom na HRT3, na Facebooku te na multimedijskoj usluzi HRTi: