Znanost o moru postat će diplomski studij

Pulski studij Znanosti o moru obrazuje stručnjake za zaštitu mora i njegovo održivo gospodarenje. Dvoje studenata pulskog Sveučilišnog preddiplomskog studija o moru, u pratnji znanstvenog asistenta, već su godinu dana na moru. Istražujući za svoj završni rad dva put tjedno polažu i dižu mreže u uvalama Medulinskog zaljeva.

'Antonio Castellicchio
koristi metodu usporedbe dvije različite mreže mrežu siparu i mrežu popunu gdje želimo usporediti njihovu lovnost naročito s fokusom na ciljnu vrstu sipu, a studentica Martina Gelli je u završnoj fazi izrade svog završnog rada na gofu odnosno termofilnoj vrsti ribe koja je sve češća na području Istre. Prema dostupnoj znanstvenoj literaturi želimo usporediti koje su njegove prehrambene navike i sama pojavnost u Medulinskom zaljevu', kazao je znanstveni asistent Neven Iveša.

Koriste se znanstvenom metodologijom, a mreže stajačice ovaj su put ostale prazne. 'Ali nema veze jer u znanosti je i nikakav rezultat rezultat', dodaje Iveša.

No i tada uposlen je priručni terenski laboratorij. 'Naše sveučilište surađuje s Prirodoslovno matematičkim fakultetom u Zagrebu gdje smo uključeni u jedan cjeloviti projekt barkodiranja školjkaša na cijelom Jadranu, pa je to između ostalog jedan od ciljeva našeg istraživanja', kaže Iveša.

Kakvi će se zaključci naći u njihovim završnim radovima. Antonio iz Pule, u budućnosti bi se želio baviti ekologijom mora. 'Znači sipa je bila ciljna vrsta koju smo išli uloviti ali primjetili smo da je njena populacija sve manja i manja prisutna u ovom medulinskom akvatoriju iako je prijašnjih godina češće bila nalažena i ulovili smo jako puno drhtulja što je bilo malo začuđujuće i teško ih se izvlačilo iz mora. To je isto zanimljiv podatak', rekao je student Antonio Castellicchio.

Martina iz Zagreba često je u djetinjstvu boravila na moru, a zbog studija se čak preselila u Medulin. Njezina tema je riba gof. 'Smatra se da je gof moguće da je uspostavio populaciju te da je da se pojavljuje u sve većem i većem broju u medulinskom zaljevu. Smatra se da bi se gof mogao uvesti i u marikulturu dakle gospodarski ga iskoristiti s jedne strane u ribolovu a s druge strane u marikkulturi', rekla je studentica Martina Gelli.

Na moru je najljepše ali ni bez predavanja ne ide. Studenti, kojih se godišnje upisuje 20, iz cijele su Hrvatske. 'Evo danas smo primjer toga radili fosilna goriva njihov utjecaj na ekologiju što je važno i primjer svega toga što radimo je danas realno aktivno u svijetu', rekao je student Sven Amančić.

Od 2008. godine studij se izvodi u surdnji s rovinjskim Centrom za istraživanje mora, odakle je i većina predavača. Malo šale dobro dođe uz ozbiljno učenje i rad. 'Naši studenti imaju često priliku biti u kontaktu sa najboljim znanstvenicima koji imamo ovdje u Hrvatskoj koji se bave tematikom mora. Neki od njih imaju čak šansu raditi neke neke laboratorijske vježbe, neke završne radove i uvijek se pokušava ih uključiti u najnovije tematike koje su vezane za problematiku mora', kazao je docent Paolo Paliaga.

Cijelo vrijeme radi se na tri lokacije, pa se nestrpljivo iščekuje preseljenje u prostore nove pulske bolnice. 'Dio nastave je u Rovinju - to će i ostati, dio nastave će se uvijek izvodit u Rovinju, a dio nastave se izvodi u prostorima Morske škole Valsaline, a dio nastave se izvodi ovdje na sveučilištu', rekao je pročelnik Odjela za prirodne i zdravstvene studije Sveučilišta "Juraj Dobrile" Pula Mauro Štifanić.

Nastavni programi, uvjeti studiranja i vlastiti nastavni kadar stalno se unapređuju. Ali najbolja vijest za buduće je polaznike najava da bi trenutačno preddiplomski, za nekoliko godina trebao postati diplomski studij Znanosti o moru.