20. stoljeće i njegova buka

Ako već nije svima poznata veličanstvena arija Kraljice noći iz 'Čarobne frule', barem su za Mozarta svi čuli – mogli bismo tako, krajnje neoprezno generalizirati i… pogriješiti.

Evo zašto: kad su neposredno nakon završetka kulturne revolucije jednom kineskom mladiću, koji je dotad živio na poljima riže u zabačenom selu, na prijamnom ispitu na Središnjem konzervatoriju u Pekingu rekli da odsvira nešto iz Mozartova opusa, on ih je nevino upitao: Tko je Mozart?.

Taj mladić, Tan Dun, kojemu je Mao Ce-tung ukrao Mozarta, danas je slavni kineski skladatelj i dirigent, a o toj njegovoj anegdoti čitamo u opsežnoj povijesti glazbe 20. stoljeća američkog kritičara i teoretičara Alexa Rossa.

Rossova višestruko nagrađivana knjiga, koja svojim naslovom 'Ostalo je buka' parafrazira glasovitu Hamletovu rečenicu, ambiciozna je i uzbudljiva priča ne samo o prošlostoljetnoj glazbi, nego i o bučnim ideologijama koje su činile njezin okvir.

A šefovi bučnih ideologija koji su imali svoja mišljenja o glazbi bili su Staljin i Hitler, voljeli su organizirati slušaonice za goste. Staljin je, piše Alex Ross u svojoj dači imao dobar američki gramofon, mijenjao je ploče i zabavljao prisutne.

Sličnu ulogu DJ-a imao je i Hitler, preferirajući, poznato je, Wagnera. Međutim, skladatelji su u raznim režimima i stradavali, upozorava akademik Nikša Gligo, koji na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predaje semiotiku glazbe. 

To su tek neke od priča o glazbenoj povijesti 20. stoljeća: od Straussa i Mahlera do Björk pratimo glazbena strujanja, smjene političkih sistema, doznajemo mnoge anegdote iz života skladatelja.

Nikša Gligo, koji je prije jednog desetljeća knjigu čitao u originalu, oduševljen je Rossovim opsežnim, pomalo - kako kaže - skribomanskim radom. Neko vrijeme razmišljalo se, kaže akademik Gligo, da ta knjiga bude nastavno pomagalo na Muzičkoj akademiji, a on sam, proučavajući je godinama u njoj nije uspio pronaći nijednu rupu koju bi valjalo zakrpati.

Alex Ross u svojoj osobnoj pohvali glazbi očito je uspio. I nema druge: treba slušati dvadeseto stoljeće i njegovu buku.

Pogledajte reportažu emitiranu u emisiji Pola ure kulture koju možete pratiti srijedom na HRT1 te na multimedijskoj usluzi HRTi: