Gotovo nepoznat književni opus slikara Joze Kljakovića

Javnosti je predstavljen gotovo nepoznat književni opus hrvatskog slikara Joze Kljakovića, koji je prije nekoliko godina, nakon dugotrajne šutnje, vraćen iz potpunog. On je veći dio života proveo u emigraciji u Italiji i Argentini te umro u Zagrebu 1969. godine.

Malo je poznato da je upravo on autor 14 fresaka u crkvi svetog Marka na zagrebačkom Gornjem gradu, a mnoga se njegova djela mogu vidjeti u Memorijalnoj zbirci u njegovoj kući na Rokovu perivoju koju je darovao Gradu Zagrebu – sada je ondje i njegov književni opus.

Tek kada je iz Rima otputovao u Argentinu 1947. godine počeo je pisati - i nije prestao do kraja života. To nije ni čudo jer je povijest Joze Kljakovića zapravo povijest hrvatskog naroda,  kaže don Josip Dukić koji se već 17 godina bavi Kljakovićevom rukopisnom ostavštinom.

Prva i najvažnija knjiga Joze Kljakovića 'U suvremenom kaosu' u svoje je vrijeme itekako uzburkala političku javnost. Ona je, uz autobiografske crte, pokazivala i svjetonazor Joze Kljakovića, i njegov odnos prema režimima s kojima se susretao kroz život i koji su ga obilježili,  napominje don Josip Dukić.

Upoznati Jozu Kljakovića kao aktivnog promatrača svoga vremena, osim kao slikara i pisca, veliki je dobitak i dodatna dimenzija njegovim monumentalnim likovnim djelima.