Predstava za prevladavanje straha i predrasuda

Umjesto u gledalištu, publika je u Zagrebačkom plesnom centru u kostimima završila na pozornici. Ondje, naime, još danas možete doći na predstavu za prevladavanje straha i predrasuda. Uz kupljenu ulaznicu stoji i upozorenje da nije prikladna za one koji pate od klaustrofobije ili osjećaja nesigurnosti.

Posjetitelji se na ulazu u dvoranu moraju preodjenuti, a zatim se prepustiti izvođačima. Može biti prilično neugodno, ali to je eksperimentalni lijek poznatog britanskog koreografa Roberta Clarka za sve naše strahove od drukčijih i drugih.

Prihvatite uvjete mase. Ostavite svoje stvari, ispraznite džepove, skinite cipele. Odjenite odijelo i stavite kapuljaču koja zaklanja pogled. Zatim će vas ljubazno upozoriti da, ako vas obuzme strah, možete izaći. No prekasno je, više ništa ne možete učiniti. Predstava je počela.

Reakcije publike na takav scenarij očekivano su podijeljene: Zbunjujuće je i zastrašujuće, i navodi na razmišljanje,  dojam je jedne posjetiteljice. Neki su se, pak, osjećali izmanipulirano, a neki su odlučili slijediti masu: Ako svi nešto rade, moram i ja to raditi,  ispričala nam je druga posjetiteljica.

'Mass' je neobična predstava koju autor Robert Clark definira kao izvedbu koja ljude povezuje u eksperimentalni lijek za sve naše strahove. Na neke je taj lijek djelovao: Na jedan jako nježan način smo zapravo uvedeni kao publika da budemo s izvođačima, da budemo dio predstave, da je živimo i da je doživimo kao iskustvo, a ne samo kao nešto što gledamo,  komentira posjetiteljica.

Anonimnost i stanje neznanja dopušta nam mogućnost prosudbe na temelju osjećaja odvojenog od svakodnevne informacijske buke,a ako patite od klaustrofobije, ne idite na ovu predstavu - ili baš pođite, da pomaknete svoje granice.

Večerašnje izvedbe u Zagrebačkom plesnom centru su na rasporedu u 19, 19.30 i 20.30 sati.