Zbog klimatskih promjena povećan broj štetnika jabuke

Od domaće, stare sorte dobiti novu, otporniju i kvalitetniju - upravo se to radi u laboratorijima Poljoprivrednog instituta u Osijeku. Zajedno s kolegama iz Srbije razvijaju 5 novih tipova sadnica kako bi pomogli lokalnim voćarima.
Mnogi voćari ovu godinu žele što prije zaboraviti. U rano proljeće jedna je iznimno hladna noć napravila puno nereda u voćnjacima.

"Marelica je gotovo sva smrzla, na trešnji je dosta ostavila traga i posljedica, jedino šljiva, koja je bila izuzetno kvalitetna i rodna“, govori Slavko Augustinović, voćar.

Zbog klimatskih promjena, stručnjaci su zabilježili povećan broj generacija glavnog tehnološkog štetnika jabuke.

"Ne može se zabilježiti granica kraja 1., 2. i  3. generacije. Broj usmjerenih suzbijanja protiv ovog štetnika se povećava“, naglasila je Vesna Tomaš, Poljoprivredni institut Osijek.

Zato je okupljenim voćarima i stručnjacima predstavila metodu konfuzije, kojom se na ekološki način smanjuju štete na jabukama.
Na radionici se govorilo i o novim sortama u proizvodnji lijeske, koja je sve više tražena.
U tome prednjače njihovi partneri u susjednoj Vojvodini.

"Ono što je dobro da smo dosta promijenili strukturu sortimenta zapravo podižu se sorte koje su za konditorsku industriju“, istaknuo je Zoran Keserović, Poljoprivredni fakultet Novi Sad.

Hrvatska, dodaje, ima odlične uvjete za proizvodnju lješnjaka, a potražnje ima.

"U narednom periodu ta proizvodnja se može povećati i za 110 puta i neće biti problema s plasmanom s obzirom da je cijena lješnjaka na svjetskom tržištu dobra“, napominje Keserović.

"Voćari na ovakvim radionicama mogu razmijeniti iskustva sa stručnjacima, sa znanstvenicima mogu primijeniti najnovije tehnologije i spoznaje do kojih smo došli“, istaknuo je Dominik Vuković, Poljoprivredni institut Osijek.

"Uvijek nešto novo i pametno i kvalitetno naučiš u svakom slučaju dobro dođe za budućnost, za nas koji se bavimo voćarstvom“, zaključuje Augustinović.

Jedino zajedničkim snagama znanstvenika i proizvođača možemo doći do boljih rezultata, zaključeno je.