Veliki uspjeh studenata zrakoplovstva

Studenti zrakoplovstva sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje pobijedili su na međunarodnom natjecanju koje je organizirao američki Institut za aero i astronautiku. Pobjedu im je, u žestokoj konkurenciji, donio projekt obuke pilota na najsuvremenijim borbenim zrakoplovima.

"Ideja je bila napraviti novi trenažni zrakoplov na kojem će trenirati piloti za buduće borbene zrakoplove", objašnjava student Fakulteta strojarstva i brodogradnje Vjekoslav Sraga.

I uspjeli su. Zadovoljili su stroge kriterije projektiranja zrakoplova. Uz zadane ciljeve organizatora oni su postavili i svoje.

"Ti ciljevi su da smanjimo troškove održavanja da ih svedemo na minimum i još jedan od ciljeva je bio da bude što kraća poletno uzletna staza i bolja upravljivost zrakoplovima", priča student Fakulteta strojarstva i brodogradnje Antonio Jurišić.

Napravili su i financijsku analizu. "Ako bi išli na 700 zrakoplova cijena bi bila oko 7 milijuna dolara po zrakoplovu", kaže Antonio.

Iskoristili su sve znanje stečeno na studiju.

"Mehanika, aeronautika, konstrukcija zrakoplova, doslovno sve što smo imali na studiju smo primijenili", ističe student Fakulteta strojarstva i brodogradnje Ivan Kovačević.

Studenti su kontaktirali i sa stručnjacima iz vojne zrakoplovne industrije.

Naš deseteročlani studentski tim pobijedio je u jednoj od najzahtjevnijih kategorija u kojoj se natječu timovi diplomskih studija, a u kojoj su do sada dominirala američka sveučilišta.