Nakon pola stoljeća preživljavanja na ulici barba Ljubo ima krov nad glavom

Zaklada djelo ljubavi je osnovana 2015. godine kako bi pomagala ljudima u potrebi: starijima, djeci bez roditelja, samohranim roditeljima, svima kojima je pomoć potrebna. Posljednje dvije godine djeluje u Zadru, gdje je iz Vrpolja s obitelji doselio osnivač Slavko Lukač.

Dogodi se i u životu, ne samo na filmu, da čovjek nekako promakne sustavu i ostane u poznim godinama sam i nezbrinut, ali ne i nevidljiv.

Barba Ljubo Šare rođen je u Galovcu 1939. godine. Bez majke je ostao rano, a u novoj očevoj obitelji za njega se nije našlo mjesta. Odsluživši vojsku, prvi je put završio na ulici. Kroz život se probijao dan po dan, zarađujući vlastitim rukama:

"A ja sve znan raditi, i piturati i betonirati i sve znan raditi osim struje, u struju se ne razumijem, ovo drugo sve znan raditi, nema problema, što vidim jedan put ja shvatim", kaže Šare.

Nakon pola stoljeća preživljavanja na zadarskim ulicama, od ponekog sitnog posla i dobrote namjernika, za njega se našlo mjesto u zadarskom Domu umirovljenika. Ne bez velikog truda i dugotrajnih nastojanja čovjeka koji smisao života vidi u pomaganju drugima.

"Zapravo sebi pomažemo radeći to. Išli smo tragom papira, nije imao zdravstvenu iskaznicu, pa smo mu to osigurali, i onda smo pisali zamolbe, skupljali papire za njega, svugdje je bio prekrižen krug - ništa, nigdje primanja, nigdje imovine, ništa... i evo, uspjeli smo ga smjestiti", kaže Slavko Lukač, predsjednik zaklade "Djelo ljubavi".

Na proljeće će Ljubo imati punih osamdeset. Sad ima krov nad glavom i osigurane obroke, no i dalje dan ispunjava radeći gdje se za njega nađe posla. Nije oduševljen životom u Domu, ali je to svakako bolje nego spavanje po parkovima i napuštenim garažama.