Dostojanstven život žena s invaliditetom je pravo, ne povlastica

Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije u Rijeci govorilo se o teškom položaju žena s invaliditetom. Svaka četvrta žena s invaliditetom u Europi živi na rubu siromaštva. Teško se obrazuju, mnoge su diskriminirane na tržištu rada, čsto uzdržavane od roditelja. Zato je sa sjednice upućen apel izvršnoj i zakonodavnoj vlast, da ih se uključi u širu zajednicu.

Žene s intelektualnim i mentalnim poteškoćama, gluhoslijepe, općenito žene s invaliditetom još se uvijek suočavaju s problemima oko osnivanja obitelji, zapošljavanja čak i s nasiljem. Posvjedočila je to i predsjednica Društva tjelesnih invalida grada Rijeke.

"Ja sam dobila otkaz na porodiljnom dopustu isto, bez obzira što sam bila osoba s invaliditetom i na koju se nisam mogla ničemu drugom okrenuti. Došla sam u udrugu, počela u udruzi i danas sam u udruzi. Onu karijeru koju sam završila na svom starom radnom mjestu ovdje sam nastavila. Bilo je teško, ali nije mi žao", rekla je Irena Ujčić Rob, predsjednica Društva tjelesnih invalida grada Rijeke.

Njihova je neovisnost iznimno važna za cjelokupnu zajednicu. Žene s invaliditetom teško se zapošljavaju, jer pripadaju u slabije kvalificiranu radnu snagu. "Moramo im pružiti odgovarajuće obrazovanje da untaoč svom invaliditetu steknu određene kompetencije da se mogu zapošljavati i birati načine kao što svatko od nas bira na koji će način živjeti", kazala je zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekić Knežević.

Na sjednici se čulo i kako nemaju točan broj egzistencijalno ugroženih žena s invaliditetom, a predrasuda je još previše. Jer dostojanstven život žena s invaliditetom njihovo je pravo, a ne povlastica.